Kortgått mat: Karven til julemiddagen er høstet

Karve1Noen må sikre seg egne molter til julaften. For oss er det viktig å kunne koke surkål med selvplukket karve denne høytidsdagen. Og da vi var på vårtreff i botanisk hage, ble vi også klar over at vi tråkker rundt i en gullgruve ved hushjørnet. For det var ikke billig for en plante.

Fra barndommen er jeg vant til at vi plukket karve til karvekålsuppe om våren. Mor hadde et sted i utkanten av en eng der hun pleide å finne. Da vi flyttet til det huset vi bor i,  fikk vi et fint felt med karve med på kjøpet. Her er det nok frodige blader til både stuing og suppe, og resten får vokse seg til høye, hvite blomster. Det er disse som nå har gått i frø og kan høstes. Planter som har spredd seg utover, feies ned med gressklipperen.

Karve2Frøene kan plukkes forsiktig å hånden når de akkurat er modne. Er det for tidlig, løsner de ikke. Og blir det for sent, faller de på bakken før du rekker å ta dem. Noen frø vil alltid bli igjen, og det er bra for neste års avling. Jeg oppbevarer dem på glass og lar lokket være av et par dager, for å være sikre på at de er tørre.

Karvefrøene våre brukes først og fremst i surkålen på julaften. De smaker også godt i nybakt brød, regulerer magen og legger en demper på gjørsmaken. Karve kan også strøs på ostesmørbrød hvis du liker smaken.

Nå har jeg også sådd en rad med karve bakerst i urtehagen vår.

Tekst: Kari K.

Foto: Per

This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kortgått mat: Karven til julemiddagen er høstet

  1. Inger Marie says:

    Så herlig å ha engen karvefrø til julemiddagen!
    Og i siste innlegg med Hamton Court Palace …så inspirerende:)
    Ønsker deg en fin uke:)

  2. Pingback: Nå er karvefrøene klare til høsting | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s