Kortgått mat: Kremet kremlesuppe med sjarlottløk

kremlesuppeKantarellene er for mange det gule gullet på matbordet. Men jeg vil også få reklamere litt for kremlene, som nå er å finne mange steder i soppskogen. På unge kremler er konsistensen fast og fin, og de har en god smak, som blant annet kommer fram i suppe. kremlerSøndag kom vi hjem med et knippe spiselige kremler, de fleste gulrøde, pluss noen ringløse  fluesopp (under) og en liten fåresopp. Som du ser var soppen litt pjuskete å se på i plaskregnet, men kvaliteten var det ingen ting å utsette på.

Sjarlottløken er fra egen hage, og jeg har alt nå erfart at vi satte alt for lite.

ringløsflueSå da var det bare å leke eksperimentkjøkken ut fra de erfaringene jeg har fra tidligere.

Jeg gjør oppmerksom på at dette er sopp jeg kjenner godt. Er du i tvil, sjekk først i en av de nye, gode soppbøkene. Alle kjennetegnene skal stemme. Er du fortsatt ikke sikker, så besøk en soppkontroll.

Her kan du finne nyttige sopp- og nyttevekstopplysninger.

Dette er i suppa: Ca. 10 middels store, fine kremler, litt annen matsopp, 5 sjarlottløk, 2 fedd hvitløk, 1 dl eplemost eller hvitvin (vi brukte eplemost), 1 dl fløte, ca. 1 l. vann eller grønnsakbuljong, litt smør til steking, noen finhakkede blad løpstikke, en skvis sitronsaft, to skiver brunost, salt og pepper etter smak og persille på toppen. Blomkarsepynten er også spiselig.

sjarlottløkkurvFremgangsmåte: Rens soppen og skjær den i biter. Legg den i middels varm panne og damp ut litt av vannet. Hakk sjarlottløk og hvitløk og stek den blank i panna. Ha sopp og løk i en hurtigmikser sammen med løpstikke, eplemost og sitronsaft, og spe med vann  til du synes suppen er passe tykk. Hell den tilbake i kjelen, varm forsiktig opp og rør i fløten og litt brunost, for å få en rundere smak. Krydre med salt og pepper og dryss over persille i suppeskåla. Personlig synes jeg det er godt med en lettrømmeklatt på toppen. Per synes suppa er best uten.

Velbekomme. Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s