Kortgått mat: Physalis ble en søt fryd på terrassen

physalis1Physalis var aldri noe som hadde stått øverst på ønskelisten. Det hender vi har kjøpt en liten kurv med de oransje, søte bærene i butikken, men jeg har alltid sett på dem som et eksotisk innslag fra varmere land.

physalis3Da vi var på Vårtreff i Botanisk hage i Oslo i begynnelsen av juni, sto det noen små physalisplanter på bordet sammen med urtene, og jeg har alltid dragning mot å forsøke noe nytt. På lappen står det at det er en physalis peruviane,  noe som peker not det opprinnelige hjemlandet.

Nykommeren ble plantet i ei større potte og plassert på sørveggen av terrassen, klemt inn ved tomatene. Den fikk og vann og gjødsel som de andre. Ellers er det blitt dårlig med oppmerksomhet.

pysalis2Her en dag oppdaget jeg at den var overstrødd med frukt; eller bær om du vil. Noen var alt så modne at de hadde falt ned i potta. Når vi fjernet det gjennomskinneleige skallet, åpenbarte det seg runde, varmgule kuler. Så de var ikke helt som i butikken. Men smaken var både fruktig, frisk og sommersøt. Nå er det bare å plukke og nyte litt om gangen.

pysalis4Jeg leser noen steder at physalisen er som tomaten og ikke kan overvintres. Andre har fått det til med varierende resultat, så nå lurer jeg litt på om det er flere som har erfaringer med dette der ute.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s