Kittelsens mystiske tjern på Jomfruland

Tårntjern2– Norge hadde ikke vært det samme uten Theodor Kittelsen og hans kunst, mener poeten Jan Erik Vold. Han synes det er en skam at vi ikke har et eget Kittelsen-museum i hovedstaden Oslo.

Du kan lese mer om hva Vold mener her.

Kittelsen ble født i Kragerø i april 1857, og et av hans mange kjente bilder er “Nøkken”, som er malt på Jomfruland. Like ved fyret på øya ligger et lite tjern inne i skogen, det er fullt av vannliljer, og når mørket senker seg og månen skinner på bladene i vannet, får tjernet et trolsk og mystisk preg. Det var ved dette tjernet at Kittelsen laget sitt berømte bilde.

Du kan se Kittelsens bilde her

Tårntjern1Da vi besøkte Jomfruland i sommer, måtte vi selvsagt innom Tårntjernet, først på dagtid for å fotografere vannliljene, men vi bestemte oss også for å gå opp igjen etter at det var blitt mørkt for å få med oss den trolske stemningen når månen kommer opp over trærne og lyser ned på vannet.

Ekstra spenning blir det når det tasler og rasler i mørket rundt deg. Og lydene er ikke noe du innbiller deg fordi det er mørkt. Det går kuer og beiter i området, det er dem du hører. Og når det er helt mørkt inne i skoen, må du gå litt forsiktig så du ikke går rett på dem, for de er vanskelige å se før du står rett ved dem.

Men Nøkken så vi ikke. Og det var i grunnen like greit.

Per

Advertisements
This entry was posted in Ut i naturen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kittelsens mystiske tjern på Jomfruland

 1. Mette says:

  Kittelsen-museet ved Koboltgruvene tilhørende Blaafarveværket kan anbefales! Det er ikke stort, men rommer mye – og er alltid verdt et besøk. Fast post på programmet på den årlige turen til Blaafarveværket på Modum. Og Skrivertjernet på grensen mellom Ski og Enebakk har også mye av Kittelsen i seg.

 2. Theodor Kittelsen vokste opp i Kragerø, og midt i sentrum kan du besøke hans barndomshjem, Kittelsenhuset. Her kan du se utstillingen “Kittelsen i Kragerø”, som viser originalbilder av Kittelsen. I 2015 tilbyr vi også på utstillingen “Theodor på nye eventyr – Gullspeil”. Maleren Jonny Andvik har latt seg fascinere og inspirere av bysbarnet Theodor – det har ført til en barnebok med fargerike og fantasifulle trollillustrasjoner. Og i år er han altså gjestutstiller på Kittelsenhuset. Velkommen til det lille museet med stort innhold! Hilsen Kristin Berge, Telemark Museum.

 3. Hei!

  Vi har brukt bildene dere har tatt av Kittelsens mystiske tjern, men vil høre med dere før vi bruker dem offentlig, selvfølgelig vil dere bli kreditert. Vi er en liten restaurant som har åpnet i oslo som heter Nøkken, hva sier dere til det?

  • perogkari says:

   Hei!
   Vi jobber profesjonelt med tekst og biler og pleier ikke gi det bort. Derfor kan vi forhandle pris, eller be om at bildene ikke blir brukt i noen sammenheng. Som vi opplyser har vi copyright, og jeg håper vi slipper å sende regning i ettertid. Mvh. Kari Kløvstad

  • perogkari says:

   Hei! Fint at du tar kontakt, og det er bra at dere følger opp den lovpålagte forpliktelsen om å kreditere fotografen. Som jeg skrev tilbake etter den første henvendelsen, kan vi ikke gi bort bilder gratis. Men vi lever heller ikke av bildesalg, så det er ikke snakk om et voldsomt honorar, nærmest en symbolsk pris. Jeg foreslår et honorar på 1000 kroner. Ta kontakt på per.flakstad@gmail.com så avtaler vi det praktiske rundt dette. Vennlig hilsen Per Flakstad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s