Musikalsk adventskalender, dag 20: Glomstadnissen med Vidar Sandbeck

Dette er en reprise, som så mye annet som har med jul å gjøre. Men Vidar Sandbecks vise om Glomstadnissen er så god at den tåler å gjentas flere år på rad. Synes jeg.

Det diskuteres heftig hvor nissen bor; på Nordpolen, i Drøbak, i Finland… Bare tull alt sammen! For nissen bor jo ingen steder og over alt. Og vi snakker ikke om Nissen, men om nissene – som bor i låve og stall, passer på dyra, og gjør kanskje noen rampestreker innimellom.

Poeten, forfatteren og visekunstneren Vidar Sandbeck fra Hedmark har laget visa om Glomstadnissen. Han har det ikke så greit, men klarer seg med lite. Og skulle det bli for ille, kan han jo skifte til «Santa Claus»-kostyme og ta seg jobb på et kjøpesenter…

Sandbeck fra Åsta i Åmot kommune er en av våre aller største visekunstnere, og fantastisk god med ord.

Han ble født i 1918, og vokste opp i trange kår. Det sies at han hadde tolv forskjellige jobber før han fant den veien han ville gå som visedikter og forfatter.

Han debuterte i 1954 med visesamlingen «I døragløtten» og fikk sitt kommersielle gjennombrudd som visesanger med «Pengegaloppen» i 1959.

Sandbeck har fått en rekke priser for forfatterskapet og visekunsten sin, blant annet juryens hederspris under Spellemannprisutdelingen i 1992, Hedmark fylkeskommunes kulturpris i 1994, Tekstforfatterfondets ærespris i 1995 og Prøysenprisens ærespris i 2003.

Vidar Sandbeck døde i november 2005.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s