Musikalsk advenskalender, dag 22: O helga natt med Jussi Bjørling

Nok en repetisjon fra tidligere år, men sånn må det nesten bli når mye juletradisjon skal på plass. Den kraftfulle tolkningen til svenskenes store operasanger Jussi Bjørling er for mange et must nå like før jul.

Sangen er opprinnelig fransk, fra en gang på 1800-tallet, og den kalles også “Adams julesang” etter opphavsmannen Adolphe Adam.

På svensk heter den også “Julsång”, og det kan være greit å vite, for det er blant annet under denne tittelen du kan finne Jussi Bjørlings fantastiske tolkning som han gjorde halvannet år før han døde.

Jussi ble ikke noen gammel mann. Han døde i 1960, bare 49 år gammel.

Faren, David Bjørling, var sangpedagog, og han oppdaget tidlig unge Jussis talent. Senere, som berømt tenor, sa Bjørling at mesteparten av det han hadde lært, hadde han lært av faren.

Men samtidig la faren et stort press på den unge gutten. Etter hvert som Jussi ble voksen og  mer og mer berømt, ble blant annet alkohol en flukt fra det forventningspresset han hadde på seg til å levere spektakulære vokalprestasjoner hver gang han opptrådte. Akoholbruken ble etter hvert mer selvdestruktiv, og bidro nok til at Bjørlings helse var redusert på slutten av livet hans.

På 30-tallet la Jussi Bjørling Europa for sine føtter, og i 1937 tok han båten over til USA og skrev året etter kontrakt med prestisjefylte Metropolian, som ble hans kunstneriske base.

På 50-tallet var han på toppen av sin karriere. Det amerikanske bladet Musical America kåret han tre år på rad til beste sanger uansett sjanger, og han turnerte USA på kryss og tvers, samtidig som han var enormt populær på Metropolian, der han en gang ble klappet inn igjen på scenen 28 ganger etter en forestilling.

Til tross for store roller og voldsom berømmelse, dro Jussi Bjørling alltid hjem til Sverige på “ferie”. Han sang i folkparker og fisket gjedde. Og han har også gitt ut dansemusikk under pseudonymet Erik Odde.

Eneste problemet med Jussi Bjørlings “O helga natt” er i grunnen bare at alle andre tolkninger blir litt tamme og stusselige.  Men det går det vel an å leve med…

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s