Det heter at du skal så chili tidlig

Dette må være rekord her i huset. Vi er ikke kommer lenger enn til 2. februar, og de første frøene er alt i jorda. Nå skal det sies at det egentlig var planer om skitur. Men gårsdagens silkeføre forsvant i en regnskur i dag tidlig. Da var det like greit å tenke på våren.såinne

Chili er ingen plante jeg har lang erfaring med. For to år siden kjøpte jeg tre fine eksemplarer av studentene på universitetet i Ås, og jeg klarte å overvintre den ene. I fjor forsøkte jeg meg med egne frø. De ble sådd i april, og vi rakk så vidt å få noen frukter modne, selv om plantene stort sett sto i lune, lyse omgivelser på kjøkkenet.

Nå har jeg kjøpt fire sorter. “Hungarian Black” og “Ancore”, som er en tradisjonell, mexikansk pepper fra Albinus  frø i Danmark og “Pimento Barra do Ribeiro” og “Nepalese Bells” fra Rara Vexter i Sverige. Felles for dem er at de ikke er så veldig sterke, for vi har litt respekt for det skarpeste kruttet i maten.

Det er ikke så mye fiksfaks når jeg sår. Små, brukte potter blir gjort rent og plassert i et velbrukt plantekar av plast. På søndagsturen var jeg innom og kjøpte økologisk så- og kaktusjord, for jeg synes det er greit når vi snakker om matvarer. Så legger jeg et par aviser på kjøkkenbordet, fyller pottene med jord, sår og må ta meg sjøl i nakken så jeg husker å merke.

Plantepinnene ble raskt klippet til lokket av plastlokket på en isboks, og det er viktig å skrive med tusj som tåler vann.

såinne2Noen små stiklinger kom også i jorda i samme slengen. Blant annet en Saint pauli jeg vant i fjor og som nå skranter litt etter intens blomstring det meste av året.

Såkaret er nå plassert i det lyseste stuevinduet der det nå er drøyt 20 grader. Så er det bare å vente og se.

Kari

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Det heter at du skal så chili tidlig

 1. livihagen says:

  Spennende! Jeg har ikke så lang erfaring som du, men så at jeg kunne så Chili allerede i januar. Da ble jeg interessert, så nå har jeg satt i gang. De er allerede kommet godt over jorden og jeg har satt de litt kjøligere og med overlys. Håper det går bra.

 2. Tua says:

  Det er så fint når vi kan starte såing tross snø og kulde utendørs 🙂 Chili er sådd her i dag. Kan jeg få spørre hvor du får tak i økologisk såjord? Jeg bor i nærheten av Lillehammer, her finnes det ikke slik.

 3. Ingrid says:

  Chili er kult!!! Disse kan f.eks törkes. Det blir kjempedekorativt om man henger de ferdige chiliene i sytråd i vinduet (men tre gjennom stilkene, ikke gjennom selve chilien, for da er det lett at de mygler/rotner).
  Så dessuten på Jamie Oliver at de også kan fryses. Da kan man stappe mer eller mindre hele planten i frysen. (Frosne) chiliblader skal tydeligvis väre helt sypert i gryteretter og sånt.
  Lykke til!

 4. Pingback: Kjøkkenhage: Chili og persille spirer i vinduskarmen | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s