Kjentmannsmerket 4: Opp Blåveisbakkene til Bergsåsen

bergsaasen-2Noe av det fine med kjentmannsmerket er at du tar deg ut til steder som du neppe ville ha besøkt hvis du ikke hadde et «ærend» der.

Bergsåsen i Asker er et slikt sted for oss som bor i Ski, på andre siden av Oslofjorden.

bergsåsenperDette er det høyeste punktet i Asker på 459 meter over havet. Riktignok er posten plassert på det sørøstlige punktet, som ligger en meter lavere, men her er til gjengjeld den flotteste utsikten du kan tenke deg, med utsyn over askerlandet og Oslofjorden. Anbefales!

Vi kjørte til parkeringsplassen like ved Gjertrudsvannet, ved innkjøringen til Olledalen skytebane. Derfra går det blåmerket sti opp mot toppen av åsen. Det er ca to kilometer å gå, men det er bratt enkelte steder, så turen virker noe lenger. (og tilsvarende kortere når du skal ned igjen).

bergsåsen3bergsaasen-3Med en gang vi gikk av veien opp til skytebanen og inn i skogsområdet, ventet en hyggelig overraskelse på oss. Der vi vokste opp på Hedmarken og her vi bor på Langhus, er det langt mellom blåveisene. Opp mot Bergsåsen bugnet det imidlertid av dem, og vi var begge litt irritert på oss selv fordi vi ikke hadde tatt med nærfoto-objektivet vårt.

På den annen side; da hadde vi vel ikke kommet til toppen før langt utpå kvelden…

bergsåsenEn annen plante vi ikke har sett før, vokser også langs stien her: Skjellrot er en såkalt helsnylter som mangler klorofyll og som derfor må snylte på en vertsplante. Skjellroten pleier å snylte på hassel, or og andre løvtrær, men ifølge vår bok om blomster i Norge ser det ikke ut som om den skader vertsplanten på noen måte.

 

bergsåsen2bergsaasen-1Oppe på toppen fant vi også masse blåbærlyng som Kari måtte ned på magen for å dokumentere. Det borger for en god blåbærhøst hvis ikke en kuldeperiode eller sommertørke gir den et tilbakeslag.

 

bergsåsen5Det er jo tidlig på året ennå, selv om været i slutten av april har vært upåklagelig varmt og godt. Først på torsdag er vi ikke i mai, og vi fikk en liten påminnelse om det i skogsskyggene oppover mot Bergsåsen, der det fortsatt ligger snøflekker her og der.

Og jammen sto det ikke igjen en trestubbe, men mange huller i, sikkert et eldorado for fugler på boligjakt.

Per

Foto: Kari og Per

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Kjentmannsmerket, Ut i naturen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s