Kortgått mat: Dressing eller saus av gauksyre og engsyre

gauksyre1Sureblader kalte vi dem da jeg var liten. Vi lå på bakken, gjerne med ei skål sukker, slikket dyppet og tygde. Dette var stort sett engsyre. Gauksyre er lettere på smak og kan gumles som den er.

gauksyre4Friske, fine syreblader kan også brukes i matlagingen, og de kan gjerne være en erstatning for sitron eller lime. I helga laget jeg en dressing til en enkel salat som skulle spises sammen med ferske reker. Engsyre ble klippet fint og lagt i bunnen. Den er minst pen, og fikk dårligste plassen. Så fylte jeg på med de lysegrønne, fine bladene av gauksyre og strøde de hvite blomstene på toppen. Lurer du på hvorfor fiolene er med, så er det bare for å gjøre dressingen enda litt lekrere. God olje ble helt over. Velg en du liker. Lett olivenolje går fint. La gjerne blandingen stå en god stund. Før dressingen skal spises, kan det være greit med noen friske blomster for å piffe opp inntrykket. Salt og litt sukker etter smak.

gauksyre3Vi har syreplanter både her og der på eiendommen. Noen vokser i det lille skogholtet ved liljekonvallen. Andre tyter ut av steingjerdet (bildet over).

I boka “Matsprell i naturens verden” er det også mange fine oppskrifter med matsyre. Du kan lage en enkel syresaus av 2,5 dl hakket syre, 2,5 dl rømme, salt og pepper. Kjør alt i en hurtigmikser og varm forsiktig i en kasserolle. Men ikke kok.  I boka anbefales sausen til kokt fisk eller skinkeretter, og den kan også spises rå.gauksyre2

Det neste jeg skal prøve er en matsyredessert, nå som den er på sitt fineste.  Litt surt. Litt søtt. Og veldig godt.

Tekst og foto: Kari K.

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kortgått mat: Dressing eller saus av gauksyre og engsyre

  1. Pingback: De 10 beste oppskriftene mine på mat av ville vekster | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s