Enkelt klatrestativ for å binde opp bønner eller sukkererter

bønnerFå grønnsaker smaker bedre enn nyhøstede bønner, og de er anvendelige i mange sammenheng. Nå er det varmt i lufta og rått i jorda. Med andre ord perfekte forhold til å sikre en god avling.

Forrige kvelden var det bønnemøte på kjøkkenbenken. På posene står det at frøene skal ligge i vann et døgn for å få bedre spireevne, sa de fikk de et bad i skålene. Så bar det ut i kjøkkenhagen, og i år skal det bli bønner både i høyden og bredden. Noen få er sådd igang inne. De har vært ute til herding under epletrærne, og nå får vi tro de vil trives i det fri.

bønnestativAv bønnene som vokser i høyden og kan bli opp mot to meter, har vi tre sorter. Jeg skriver navnene fra pakken, så beklager litt språkforvirring: Høy voksbønne “Goldmarie”, som er en kulturarv fra 1800-tallet, Dwarfbean Purpel Teepee og purpurbønnen “Crosse Violette. Av de lave sortene har jeg sådd brytbønnene Maxi og Safari, pluss voksbønnen Kinghorn. Flertallet er kjøpt via nett fra det svenske firmaet Impecta.

De høye bønnesortene trenger et stativ å klatre på. Vi har derfor satt opp en “bønnelavvo” i kjøkkenhegen. I krattskogen nær der vi bor, gror det igjen ned løvtrær, så vi sagde ned fem av dem. Lengden er cirke to og en halv meter. Fem dype hull i er sirkel ble laget ved hjelp av jernspettet. Så var det bare å få på plass stammene, tråkke til og surre dem fast med en solid hyssing i toppen.

Fortsettelse følger når bønnene har fått fart på seg.

Tekst og foto: Per og Kari

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Enkelt klatrestativ for å binde opp bønner eller sukkererter

  1. Pingback: Kortgått mar: Bønner helt enkelt med salt og en smørklatt | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s