Athytos på Halkidiki i Hellas er feriestedet vi reiser tilbake til

Athytos6Vi liker å reise, og helst til nye steder for å oppleve noe vi ikke har gjort før. Men den lille byen Athytos på Halkidikikysten, sør for Thessaloniki, er blitt unntaket. Vi var der første gangen i  1999, og senere har vi vært der med fem års mellomrom, så nå ble det fjerde turen.

Spørsmålet når vi er på vei er alltid: Hva har forandret seg? Og svaret er det samme: Ikke så mye.

Athytos-1Byen Athytos ligger på halvøyen Kassandra. Sentrum er bygget i lys stein og dekorert med blomster. Dette er ingen hvitkalket idyll. Stilen er litt røffere, og turistene blander seg med 600 innbyggere som lever sitt dagligliv med stamkafeer, barnehage og skole.

 

Athytos11

 

Gubbene sitter og diskuterer fotball eller løser verdensproblemer ved sitt faste bord, de eldre kvinnene har sin egen benk ved kirken. På kvelden er det et yrende liv når solslikkerne kommer opp fra stranden og en del av lokalbefolkningen er ferdig på jobb og går seg en kveldsrunde.

 

Athytos10Selve bykjernen ligger noen hundre meter oppe fra sjøen. Så du kan enten velge å bo nær vannet og gå opp for å handle, spise og være en del av bylivet. Eller finne et bosted oppe i byen, og ta turen ned stien eller veien for å nyte strandlivet. Vi har gjort begge deler, og nå valgte vi det siste.

Athytos-5Bystranden er et samlingspunkt. Den krummer seg som en halvmåne rundt en liten bukt. Der kommer noen små fiskebåter inn om morgenen, og den gamle tavernaen har fått selskap av av en strandbar og et par nyere utekafeer. Det kan være litt trangt om plassen i helgene når grekerne også kommer ut for å bade og nyte en fridag, og i det klarblå vannet er det god plass til alle.

Athytos7Athytos9For oss har Athytos en særegen sjarm. Hver morgen blir hele den steinlagte bykjernen feid med kost og roser, pelargonia, oleander og andre planter blir grundig vannet. Melonbilen og fiskebilen tilbyr sine ferske varer, og i en falleferdig garasje står den samme slitne traktoren som for 15 år siden.

De fleste som reiser til Athytos kommer for å nyte sola og Middelhavets tempererte dønninger. Men turen kan også kombineres med noen timers storbyferie for dem som vil ha med seg mer enn bare sol og bading.

Athytos-21En drøy times busstur nordover på fastlandet ligger nemlig Thessaloniki, den nest største byen i Hellas med ca. 1,3 millioner innbyggere. Her finner du en strandpromenade med kafeer som selger svindyr kaffe, men utenfor de mest eksklusive strøkene er det nok av små, koselige steder med mer normalt prisnivå. De store motehusene har luksuriøse butikker her, med egen vakt i døra, men ikke så langt unna den store åpne plasser sentralt ned mot havet, finner du livlige markeder og handlestrøk med varer og priser i alle kategorier.

Tessaloniki er også en historisk by med utgravningsområder og museer. Kanskje du også vil ta turen opp i byen, til bymuren, og skue ut over bebyggelsen og havet, eller kanskje ta turen opp i det hvite tårnet, byens signaturbygg nede ved havet.

Athytos-20Eller kanskje du leier bil og kjører nordøster på Halkidiki, for eksempel til Poligiros, en liten by med et bra museum. Her finner du et litt annerledes Hellas enn på øyene og ute ved kysten, mindre preget av turisme.

Men altså, det var Athytos vi egentlig skulle skrive om. Her kan du nyte solrike dager, ta et bad når det passer, og spise lunsj på en av strandkafeene, eller gå opp i byen og spise der. Hvis du synes det blir litt for livlig på bystranda, særlig i helgene, kan du følge strandlinjen bortover, forbi kafeene, og finne steder hvor det er langt mellom folk. Ulempen er at det er mer steinete å gå ut i vannet, og du må være mer oppmerksom så du ikke tråkker på en kråkebolle.

Hvis du tåler litt mer folk, kan du gå andre veien, tråkke deg gjennom strandbaren, og komme til en strandlinje stort sett fri for steiner og kråkeboller, og behagelig langt mellom parasollene.

Athytos-3Athytos-4I turistsesongen er det meste i byen oppe til rundt midnatt, det gjelder alt fra restauranter til butikker. Du kan finne alt fra det vanlige turistjuggelet, til mer ordentlige ting og lokalt kunsthåndtverk, som for eksempel Magemenos Art Galleri der bildet til høyre er tatt. Byen er liten og oversiktlig, så du vil ikke bruke lang tid på å skaffe deg oversikt.

Spisestedene er mange og varierte, de fleste holder OK standard. Hvis du først er i byen, er det et must å unne seg et måltid på Sousourada, en restaurant med hvite duker, der innehaveren, som har drevet etter samme konsept i 27 år, tryller fram fantastiske retter. La han gjerne sette sammen hele måltidet for deg, og finne en vin som matcher. Du blir helt sikkert ikke skuffet!

Athytos-2Athytos_Kari-1Et annet sted å anbefale er Rementzo, et av byens bedre fiske-restau-ranter. Den er familie-drevet, og da vi skrøt av maten, skjøt ryddegutten brystet fram og sa: Det er moren min som har laget den.

Som mange andre i Athytos er selve huset vakkert dekorert med blomster av forskjellige slag. En morgen vi kom fra bakeren på hjørnet med ferske frokostcroissenter, ba Kari om noen avleggere, og det fikk hun i rikt monn!

Athytos8Det er reiseselskapet Lilleput som har turer til Athytos, det er det enste norske så langt vi kjenner. Ellers går det an å ta seg til Tessaloniki og videre til Athytos. Så langt vi har sett, skulle det gå greit å leie seg inn på steder uten å reise med et charterselskap. Men det er nok uansett lurt å bestille på forhånd. Om det blir billigere eller dyrere, vet vi ingenting om.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Reise and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s