Dette vokser det i drivhuset vårt

Drivhuset-2Nå er det et år siden drivhuset vårt sto ferdig, og dette er første sesongen vi har hatt full drift der inne. Det meste går bra, og vi lærer stadig.

Drivhuset-3– Har dere tomater og agurker? er det spørsmålet vi får oftest. Ja, vi har flere sorter. De fleste har vi sådd, men det er også noen planter vi får fått eller kjøpt på hagemessen.

agurktidMen når vi først har et lunt drivhus, er det også mye annet vi har hatt lyst til å forsøke. For selv om tomater og agurker er godt, og vi har ulike sorter, kunne det fort blitt litt ensidig kosthold.

 

Drivhuset-4Flere chilisorter vokser godt og trives utmerket. De ble sådd inne i stua så tidlig som i slutten av januar, og nå har vi flere planter som bærer godt. Hungarian Blackdrivhus4 står ved siden av en rosa pelargonium, så duoen ser ut som skjønnheten og uhyret. Auberginen er stor og kraftig, men er ikke kommet lengre enn til blomsterstadiet.

Noe av det aller mest vellykkede i drivhus er basilikum. Disse urtene er noen store pingler under åpen himmel og liker seg svært dårlig i ruskete vær. Inne under tak strutter plantene. Vi har ei stor potte tettpakket med basilikum, som vi bruker nesten daglig, pluss fem-seks sorter til, som er samlet i balje.

Drivhuset-1Physalisen har gitt rikelig med frukt, selv om planta ikke er så stor, og på gulvet spirer det i to vide potter med ingefær. Jeg har satt to biter av den økologiske sorten jeg fant i butikken.(bildet til venstre).

drinhuset7Det vanskeligste å få til har vært paprika. Den angripes stadig av utøy, og jeg er redd for at det skal spre seg til de andre plantene. Bladene blir pjuskete og veksten går sakte.

Vi har valgt å dyrke i store potter. De fleste har undervanningsfunksjon, slik at vi kan være borte over ei helg. Men nå som det har vært så tropevarmt, har det gått med mange liter. De første agurkene høstet vi for et par uker siden, og de siste dagene har vi også forsynt oss med tomater.drivhus3

drivhus6drivhus5.jpgDet har vært viktig for oss at drivhuset også skal være et trivelig sted å oppholde seg. En del pelargonier og andre planter har derfor fått være sammen med grønnsakene. Både takløk, eføy, grønnrenner og kaktus stortrives, og ved døren står en lilla heliotrop, som lukter søtt av vanilje.

Møblementet er det samme som vi har til campingbruk, så har har vi fortsatt en jobb å gjøre. Ny for helgen er en lyslenke med runde baller, som gjør sensommerkveldene litt koseligere.drivhusjuli

Fra utsiden ser drivhuset slik ut. Der er det både Middelhavshjørne og HamKam-bed, så det skriver vi om litt senere.

Vil du vite litt mer om selve drihuset, kan du lese: Drivhuset er endelig under tak

Foto: Per og Kari

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Dette vokser det i drivhuset vårt

  1. For et nydelig drivhus dere har og så mye flott og spennende dere har i det. Jeg skulle gjerne hatt et drivhus, men har ikke plass til et slikt et. Et drivhusskap eller veksthus eller noe må jeg få meg. Det er så kjekt å så og dyrke. Jeg har kjøkkenhage i store blomsterkasser for første gang og har fått høstet mye. Vi flyttet inn i huset i april i fjor og etablerte hagen på sensommeren i fjor 🙂

  2. Pingback: Alle plantene er ute av krypkjelleren | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s