Kortgått mat: Bønner helt enkelt med salt og en smørklatt

bønneskålBønnestativ-1I vår dyttet jeg ned bønner i hagen både her og der, og nå utover sensommeren har belønningen kommet. Voksbønner, aspargesbønner og bondebønner av ulike sorter kryper og klatrer, og det er bare å høste flere ganger i uka. Dette er kortgått mat av det beste og enkleste slaget. Min erfaring er at de ikke må sås før det er ordentlig varmt i jorda.

En god del av bønnene vi har trenger noe å klatre på, så nede i kjøkkenhagen satte vi opp et enkelt stativ, som nå ser ut som et grønt bønnetelt, der grønnsakene dingler i både grønt og fiolett. Rundt på bakken har de fått selskap av agurkurt og ringblomster.

bønner1Ferske bønner er best nyplukket, og du trenger ikke gjøre det vanskelig. Denne uka plukket vi en kurv med forskjellige bønner, kuttet dem opp i litt lange biter og kokte dem møre i lettsaltet vann. De er best når de ikke blir for myke. Litt mer salt og en smørklatt på toppen, så er det bare å spise. Med litt godt brød til, kan det være et enkelt måltid i seg selv. Vi hadde bønnene til lettstekt laks og årets agurker.

Vil du ha litt mer smak, kan du riste bønnene i olivenolje, salt og hvitløk i en panne. Her kommer vi til å ha bønner til frosten tar dem, så enklere godsaker finnes nesten ikke.

bønneblanding

Her finner du mer både om klatrestativet og de ulike bønnene.

Kari K.

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Kortgått mat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s