Steinsopp og matriske: Hyggelig gjensyn med velsmakende venner

Sopp-4Vi ble kjempeglade da vi var ute i dag og fant igjen noen velsmakende venner. I år ser det ut til at både steinsopp og matriske popper opp fra bakken, i motsetning til tidligere år der det har vært lite av dem – i alle fall i Follo-traktene.

For dem som stort sett bare plukker kantareller, ser denne høsten ut til å være en fin tid å lære seg noen flere gode matsopper. Både matriske og steinsopp er blant våre mest velsmakende sopper, og de regnes også som svært sikre å plukke. Har du først lært dem, er de ikke til å ta feil av.

Sopp-2Steinsopp er en rørsopp, med en tykk stilk og lysebrun eller rødbrun hatt som kan kjennes litt klebrig å ta på. Rørlaget under er nesten hvitt, eller skittengult hvis soppen ikke er helt fersk. Når du deler den i to, vil du se at det hvite kjøttet i hatten får en rødmende kant øverst. Stilken kjennetegnes også av et hvitt årenett øverst.

I den grad steinsoppen kan forveksles med andre sopper, er det med gallerørsopp. Den er helt uspiselig, men ikke giftig. Hele soppen oppleves som mer gulgrå eller gulbrun, og rørlaget, som også er hvitt når soppen er ung, får en rosafarge når soppen har stått en liten stund. Den lukter og smaker beskt.

Sopp-1Matrisker er også en meget velsmakende. Granmatriske og furumatriske har gulrotfarget saft som tyter ut av kjøttet i hatten når du klemmer på den. Granmatriske er en oransje eller gurotfarget skivesopp som ofte fårgrønne flekker eller skjolder. Hatten er ofte noe nedtrykket i midten. Stilken er oransje og hul. Furumatriske har tegnrød eller grårød hatt med tydelig soner eller ringer. Også hos furumatrisken kommer det gulrotfarget saft når du klemmer på hatten. Og når det gjelder risker, må du skynde deg, for dette er en sopp som lett blir angrepet av insektlarver. Derfor bør du også være nøye når du rensker risker etterå ha plukket dem.

Prøv matrisker i terteskjell

Det finnes giftige risker, men de har hvit fruktsaft. Mandelriske er en god matsopp, men den har ikke gulrotfarget saft som kjennetegn. Vi har aldri plukket mandelrisker. Hvis du holder deg til risker som har gulrotfarget fruktsaft, skulle du være helt trygg.

Sopp-3På turen vår i dag, fant vi også noen små røysopp. Små og unge vorterøysopp, som du ser på bildet, er spiselig så lenge kjøttet er hvitt og fast inni. Den egner seg til stekning, og skallet bør skrelles av før du legger den i panna.

Siden vi hadde funnet så mye annen god matsopp, plukket vi ikke med oss røysopp denne gangen.

Kari og Per

Advertisements
This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Steinsopp og matriske: Hyggelig gjensyn med velsmakende venner

  1. Villrose says:

    Oi! Steinsopp og matrisker er jo godt! På tide å ta en titt. Kantareller fikk vi bra fangst av tidligere i sommer. 30 m fra terrassen….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s