Halvtamme sjampinjonger på komposthaugen

sjampinjongerI mange år har vi kastet rester av kantareller og steinsopp litt her og der i utkanten av hagen. De har ennå ikke latt seg lure. Da er det enklere med sjampinjongene fra butikken. Nesten hver høst titter de opp et eller annet sted der det er rått og fuktig.

Noen av squash- og gresskarplantene slynger seg ut av fjorårskomposten. De trengte litt ettersyn for ikke å innta nabolaget, og da ble det avdekket flere lyse kuler. Først trodde jeg det var halve eggeskall, som også finnes i hagen, men det er ingen tvil om at det er sjampinjonger.

Jeg kan godt late som at dette er åkersjampinjonger, eller andre av den ville slaget. Men innerst inne vet jeg at familien er av oppdrettsorten. Når vi tilbereder sopp fra butikken, blir alltid restene kastet i utkanten av komposthaugen. Der liker de seg tydelig godt, og jeg kan se sporet av flere der nede.

En liten advarsel til slutt. Sjampinjonger kan lett forveksles med svært giftig, hvit fluesopp, og du skal sjekke alle kjennetegnene grundig. Er du det minste i tvil, må du få soppen kontrollert av en sakkyndig – eller la være å spise den.

Kari K.

This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Halvtamme sjampinjonger på komposthaugen

  1. Pingback: Det har poppet opp en sjampinjong på komposten | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s