Zion nasjonalpark: Høyt og smalt på Angels Landing

Zion-5Zion nasjonalpark i Utah er et område på nesten 600 kvadratkilometer med heftige fjell og kløfter, der den viktiste og mest iøynefallende delen er Zion Canyon langs Virgin river, som er en sideelv til den store Colerado River som lenger ned renner gjennom selveste Grand Canyon. zion4

Området har mange spennende turmuligheter, fra korte og familievennlige stier, til enkelte som rett og slett må betegnes som litt farlige hvis du ikke er forsiktig.

Og det var nettopp en tur i den siste kategorien vi skulle være med på, turen opp til 1763 meter høye Angels Landing, som ifølge sagnet er så smal på toppen at bare engler kan lande der.

Når du først har betalt og tatt deg inn i nasjonalparken, kan du benytte gratisk shuttlebusser for å ta deg enkelt til utgangspunktene for de ulike turene.Slik er systemet i mange av USAs nasjonalparker.

zion3Turen opp til Angels Landing starter langt oppe i dalen,og starter snilt og forsiktig i det grønne skogsbelte langs Virgin River.

Etter hvert forsvinner skogen, og terrenget blir villere og brattere. Zion-7Stien begynner å gå i bratte hårnålssvinger, før vi kommer fram til Scout Lookout, som er en idyllisk hvileplass før du begynner på turen opp selve Angels Landing.

Vi må innrømme at vi ble ganske skeptiske da vi så ruta oppover den smale toppen, med flere hundre meter høye stup på begge sider. Skepsisen ble ikke mindre da vi passerte skiltet som forteller at seks mennesker har falt i døden fra denne ruten siden 2006, og advarsel om at frarådet på det sterkeste å gå den i dårlig vær og når det er glatt. zion1

– Dette er egentlig ikke så farlig, sa vår lokale guide Jimmy beroligende. – Men det er viktig at dere er fokusert og konsentrerer dere hele tiden, fortsatte han. Zion-3

Angels Landing er en helt eksepsjonell tur, i den forstand at den ikke er noe for mennesker med høydeskrekk, og knapt noe for folk uten. Du føler deg ikke helt trygg oppover ruta. Det er boltet fast en kjetting som du kan holde fast i flere steder, men det er også passasjer der du må stole helt på deg selv. Spesielt på skrå flater med fin sand oppå, er du redd for at foten skal skli. Dette er absolutt ikke stedet å miste fotfestet!

Zion-6Men du belønnes samtidig med en god mestringsfølelse når du endelig er på toppen, og kan skue utover hele den flotte Zion Canyon og Virgin River langt under deg. Selv om dette ikke var den aller heftigste utsikten på vår USA-tur, gjør mestringsfølelsen og totalopplevelsen dette til en eksepsjonell tur.

Samtidig skal det også legges til at den som ikke ønsker å gå helt opp, har omtrent det samme utsynet fra et fint utsiktspunkt litt ovenfor Scout Lookout, der Kari sitter med Angels Landing bak seg. Zion-4Zion-2På vei tilbake, tok vi en avstikker langs en av de moderate rutene opp til Emarald Pool. Dette er tre fosser, der den øverste renner den i en liten innsjø. Det er mest vann i fossene på våren og forsommeren, men noe vann rant det også ned i høst. Zion-1

Når vi først skriver om Zion nasjonalpark, må vi også ta med noen ord om den lille byen Springdale som ligger like ved inngangen til parken. Dette er et koselig lite sted, med gode kafeer og ikke minst et par sportsbutikker med utstyr av meget høy kvalitet – ikke nødvendigvis så billig, med med lavere priser enn i Norge.

Springdale har også flere gode utsalg for lokalt kunsthåndverk. zionkaktusSkal du gå i Zion, er derfor Springdale absolutt et sted vi anbefaler som bosted og utgangspunkt for turene.

På turen var vi også i Bryce nasjonalpark.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

5 Responses to Zion nasjonalpark: Høyt og smalt på Angels Landing

  1. Pingback: Bryce Canyon nasjonalpark: Uvirkelige steinformasjoner | perogkari

  2. Pingback: Grand Canyon – den kjempedigre kløfta | perogkari

  3. Pingback: Yosemite – nesten som en norsk fjellheim | perogkari

  4. Pingback: Havasupai camp i bunnen av Grand Canyon | perogkari

  5. Pingback: USA-glimt: Vilt og vått i vesten | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s