Chips av svartkål og grønnkål er snadder til champagnen

Kåksnack-2I går kveld kjente jeg at trendbarometeret steg til nye høyder. Vi knasket svartkålchips med hasselnøtter og nøt en god champagne.

svartkålJeg har lenge hatt planer om å lage chips av svartkål og grønnkål, og i vår sådde jeg flere sorter. De har vokst fint gjennom sommeren, men da det var som varmest hadde de besøk av både hagesnegler og en og annet kålsommerfugl. De ytterste bladene er derfor litt medtatt, men det er kommet en kjerne med friske, fine blader nå utover høsten. En del av dem er brukt til grønnkålgrateng. Den ble veldig god, men så lite fotogen, at jeg har kviet meg for å blogge om den. Så vi får se.

I går var det tid for lørdagskos, og en bukett med blader av svartkål og grønnkål ble plukket inn. De fikk et opphold i kaldt vann med salt, og til vår glede fantes det ikke et eneste utøy. Før vi startet chipsprosessen, ble kålen ristet og tørket godt i kjøkkenpapir.

Slik laget vi chips

Kål-1Vi hadde ca. 10 kålblader, mellomgrovt salt, god olivenolje, noen kvaster timian og en kopp finhakkede hasselnøtter.

Riv bladene opp i biter og fjern de grove nervene i kålen. Legg bladbitene i en bolle, gni inn olivenolje og dryss over godt salt og litt timian. Fordel kålen utover et bakepapir på en stekeplate og dryss over de finhakkede hasselnøttene. Disse kan selvsagt sløyfes, men de gir en ekstra fin smak.

Tørk kålen, helst i varmluft, ved 150 grader, i ti minutter til bladene er knasende sprø. Rør gjerne litt forsiktig midtveis, og pass på at kålen ikke blir for mørk.

Kåksnack-1Vi valgte å gjøre litt ekstra ut av delikatessen og knasket kålen til et  glass sprudlende champagne. Det tok ikke lang tid før bollen med chips var tom, og i tillegg til nytelsen, skal det være veldig sunt.

Svartkålen vi har er en Nero di Toscana, og den kan godt stå i et blomsterbed og pynte opp med sine lange, blågrønne blader. Dette er ikke noe nymotens påfunn, men en kulturarvplante fra 1800-tallet. Navnet palmekål blir også brukt. I tillegg har vi et par sorter med grønnkål, og den blir betydelig mildere i smaken etter en tørkerunde i stekeovnen.

For å dempe jålefaktoren, så kan du helt klart tørke grønnkål fra butikken og nyte den til et glass vann eller øl som snacks.

Per og Kari

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s