Grand Canyon – den kjempedigre kløfta

grandcanyon4Det er vanskelig å tro sine egne øyne når du står på toppen og ser utover Grand Canyon. Den er så svær, der den skjærer seg gjennom landskapet 1600 høydemeter under resten av landskapet. Den er 446 kilometer lang, og bredden varierer fra 500 meter til 29 kilometer.

grandcanyon5På USA-turen vår så vi dette naturfenomenet fra alle vinkler, får vi nesten si: Fra kanten på south rim, fra luften i helikopter, og ikke minst fra bunnen. Men turen ned til Havasupai Camp kommer til vi tilbake til. Denne bloggposten skal handle om Grand Canyon sett ovenfra, og litt fra siden.

grandcanyon6Vi startet dagen med å gå langs kanten ved South Rim, og stien «Trail of Time» som ender med et gratulasjonsskilt: Du har nettopp gått en tidslinje på to millarder år! Dybden på Grand Canyon gjør det nemlig mulig å finne steinlag som er så gamle, og på denne spesielle stien er det utstilt steiner fra de ulike tidsepokene, noe hovedguiden vår, Jimmy, ivrig og kunnskapsrik fortalte om.

Grand-Canyon-3Vi var aldri på nordsiden av kløften, men sørsiden byr på fantastisk utsikt ut over det spektakulære landskapet, men i grunnen ingen stor friluftsopplevelse, bortsett fra en tam hjort. Alt er veldig godt tilrettelagt, med asfaltveier, store parkeringsplasser, butikker, kafeer og gallerier, blant andre galleriet til Kolb-brødrene, fotopionerer som gjorde en stor innsats i å fotodokumentere Grand Canyon tidlig på 1900-tallet.Grand-Canyon-5

Men utsikten! Den er en storslått opplevelse uansett hvor godt tilrettelagt den er. Hvis du er riktig heldig, kan du også få med deg en majestetisk kondor, en av de 72 gjenlevende i Grand Canyon-området. Vi så ingen ved selve kløften, men vi hadde sett en av dem ved Horseshoe Bend dagen før, så vi var fornøyd. Dessuten er det mange ravner som tar noen oppvisningsrunder ved kanten. Nok å se på, med andre ord.

Grand-Canyon-1grandcanyon1Det store høydepunktet var helikopterturen over Grand Canyon. Den koster noen kroner, men hvert av de 45 minuttene var verd det. Først ble vi veid inn, før vi fikk utdelt redningsvest og ble plassert seks i et helikopter. Dette var min (Karis) første tur under propellen, og forventningene kjentes i magen da vi lettet og fløy stødig over den grønne skogen. Myke toner kom ut av høretelefonene, og piloten småpratet hyggelig.

Så steg de dramatiske åpningstonene fra “Also sprach Zarathustra”, som ble brukt som musikalsk motiv i filmen “En romodysse” i ørene.  Høyere og høyere. Skogen endte brått der framme, vi passerte den stupbratte kanten, og det kjentes ut som om bunnen falt ut og vi hang i løse lufte. grandcanyon3Etter hvert som vi fikk summet oss, var det bare å nyte det fabelaktige landskapet. Lag på lag med bergarter, underlige fjell og Coloradoelven som ålet seg grå langt der nede. Mange av formasjonene har navn, og denne blir på folkemunne kaldt hangarskipet. Også her tar du deg å lure på hvem det er som har bygget disse skulpturene.

garndcanyon2Enkelte steder kunne vi se en sti som snodde seg gjennom det kupperte terrenget, og vi visste at neste dag var det vi som skulle gå de 16 kilometrene ned i kløften til Hava Supai. Der ventet nye, storte opplevelser ved elven under stjernehimmelen.

Per og Kari

Du har kanskje også lyst til å lese: 

Grand Staircase-Escalante: Vakre fjell og trange kløfter

Zion nasjonalpark: Høyt og smalt på Angels Landing

Williams og ville vesten langs Route 66

Bryce Canyon nasjonalpark: Uvirkelige steinformasjoner

 

Grand-Canyon-4

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Grand Canyon – den kjempedigre kløfta

  1. Pingback: Havasupai camp i bunnen av Grand Canyon | perogkari

  2. Pingback: Yosemite – nesten som en norsk fjellheim | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s