Ansel Adams – en ikonisk naturfotograf

«Nei, et kamera kan ikke fange sjelen på samme måte som musikk. Men kanskje en fotograf kan»

Slik svarte en ung Ansel Adams til en bekymret familie og skeptiske venner da den lovende konsertpianisten var i ferd med å velge bort musikken framfor fotografiet.

På vår USA-tur i høst besøkte vi Ansel Adams-galleriet som ligger i Yosemite Valley. Ansel Easton Adams (1902 – 1984) er en av USAs mest berømte fotografer, og noen av bildene hans, blant andre «Clearing Winterstorm», «Monolith, the Face of Half Dome» og «Moonrise, Hernandez, New Mexico» kan regnes for ikoner i fotohistorien.

 

peradamsgalleri

Foto: Kari K.

Min første «wow»-opplevelse av et fotografi var i 1980 da jeg bladde opp på de glansede midtsidene i svenske «Foto» og «Clearing Winterstorm» slo imot meg. Noe flottere hadde jeg aldri sett! Sammen med dette, og flere andre bilder, sto et langt intervju med en aldrende Adams som fortsatt var aktiv i mørkerommet. Siden har både han og bildene hans alltid fascinert meg.

Derfor var det ekstra gledelig at en originalkopi, kopiert av Adams selv, av nettopp Clearing Winterstorm hang i galleriet da vi besøkte det. Han var en mester i mørkerommet, og derfor sies det at du aldri har sett et Ansel Adams-bilde før du har sett en originalkopi.

Det er nok litt satt på spissen; å se både gode reproduksjoner og bøkene hans gir et godt innblikk i arbeidet hans.

Men uansett ble det en helt spesiell opplevelse å beundre en originalkopi av favorittbildet mitt! Hvis noen spør seg hvorfor jeg ikke kjøpte det med meg hjem, så har det en enkel forklaring. Bildet kostet 70.000 – dollar!

Derfor ble det en reproduksjon til  §22,50 i stedet.

Ansel Adams var født og oppvokst i San Francisco, men allerede fra barneårene tilbrakte han mye tid i fjellområdene i Sierra og Yosemite, og mye av hans virke som fotograf er sterkt knyttet til disse områdene.

Ansel Adams var opptatt av å formidle – ikke bare det han så, men motivet slik  han opplevde det. Første gangen har virkelig syntes han fikk det til, var da han satte rødfilter foran objektivet og brukte den siste glassplata han hadde igjen på den steile veggen av Half Dome. Det var i 1927, og bildet fikk navnet «Monolith, the Face of Half Dome», og er – som nevnt over – et av hans mest berømte, samtidig som det på en måte satte standarden for arbeidet hans.

Som Fotograf var han er perfeksjonist når det gjaldt teknikk, og han oppfant det såkalte sonesystemet, for å beregne korrekt eksponering i forhold til hvordan du ønsker at motivet skal framstå. Det er siden er blitt brukt av en lang rekke fotografer over hele verden, og kan vel også regnes som pensum for yrkesfotografer – spesielt de som fortsatt jobber med film og store formater.

Hans teknikkbøker «The Camera», «The Negative» og «The Print» var også som standarverk å regne den gangen vi alle fotograferte med film i kameraet. Mye av de grunnkunnskapene om fotografering og etterbehandling av bildene som finnes i disse bøkene har nytteverdi også for dagens digitale fotografer.

I tillegg har vi selvagt hans mange praktbøker med fantastiske svarthvitt-bilder!

Half Dome-1

Half Dome, fotografert fra Four Mile Trail. Foto: Per

I tillegg til å være fotokunstner, var Adams også opptatt av å bevare landskapet og naturen rundt seg. Han var en frontfigur i arbeidet med å opprette og utvide nasjonalparker. Han tilskrives noe av æren for at flere sårbare områder i USA har fått varig vern, og i 1980 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje av daværende USA-president Jimmy Carter. Han har også fått en rekke andre utmerkelser.

AnselAdams-galleriet-1

Foto: Per

Adams bodde hele livet i California, og mye av arbeidet og kunsten hans har Sierra Nevada og Yosemite som utgangspunkt, siden dette var områder han gjennom hele livet hentet inspirasjon og motiver fra. Han giftet seg også med Virginia Best, som bodde i Yosemite, i 1928. Faren hennes var kunstner og det er svigerfarens opprinnelige studio som i dag er Ansel Adams-galleriet.

Like etter at han døde i 1984 ble han hedret ved å få et ca. 937 kvadratkilometer stort område i Sierra Nevada oppkalt etter seg, Ansel Adams Wilderness som ligger sørøst for Yosemite. Året etter fikk en  3586 meter høy topp topp i grenseområdet mellom dette området og Yosemite navnet Mount Ansel Adams.

Per

Advertisements
This entry was posted in Foto. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s