Musikalsk adventskalender, dag 6: Jingle Bells med The Red Army Choir

https://www.youtube.com/watch?v=PD9lmZv2Syo

Da er dagen kommet for litt ordentlig kormusikk i julekalenderen. Dette er Alexandrov Ensemble, eller The Red Army Choir som det kalles. Vi kan også ta med hele det offisielle navnet som koret fikk i 1998: Trekk pusten, klar? Academic Ensemble of Song and Dance of the Russian Army named after A. V. Alexandrov.

OK, du kan trekke pusten igjen!

Koret har for øvrig hatt mange navn opp gjennom årene.

Jingle Bells er en av verdens mest kjente julesanger, og et populært alternativ til julesanger med et kristens innhold. Den amerikanske originalversjonen er skrevet av James Lord Pierpont på 1850-tallet, med tittelen «One Horse Open Sleigh» og var opprinnelig ment som en sang til Thanksgiving.  Den norske teksten er skrevet av Juul (!) Hansen.

Tilbake til koret:

Koret har navnet til sin første leder i navnet,  Alexander Vasilyevich Alexandrov (1883-1946). Han er også mannen bak den sovjetiske nasjonalsangen. Etter at Sovjet ble oppløst  var Russland uten  egen nasjonalsang, men melodien Patriotic Song ble brukt og etter hvert offisiell. Men etter at tekstforfatteren Sergey Mikhalkov skrev ny tekst, ble Alexandrovs komposisjon igjen tatt tilbake som russisk nasjonalsang i 2000.

Det finnes flere historier om korets opprinnelse, men i 1929 var det i alle fall aktivt og reiste rundt i de mange sovjetiske statene, blant annet for å underholde de som arbeidet med å legge jernbanelinjer rundt om i Sovjet.

Ifølge en av historiene skal det ha vært Stalin som ba om at koret ble lokalisert i Moskva. Allerede i 1933 bestod koret av over 300 sangere.

Da Alexander Vasilyevich Alexandrov døde i 1946, tok sønnen, Boris Alexandrovich Alexandrov over som leder. Under hans ledelse begynte koret å turnere i andre land enn Sovjet, og det ble etter hvert verdenskjent, med konserter over store deler av verden.  Også broren Vladimir Alexandrov var involvert i koret som komponist og dirigent.

Boris trakk seg tilbake i 1987, men fungerte tidvis som dirigent fram til sin død i 1994. Koret ledes i dag av Victor Fedorov.

Per

 

 

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s