Chili og tomater først i jorda

SåpotterI forrige uke kom første sending med godteposer i posten. De var bestilt fra Albinus frø i Danmark. Jeg pleier å holde igjen litt med å så, for ikke å ende med stua full av strantete småplanter. Men da sola skrudde opp temperaturen i dag, var det på tide å få de første frøene i jorda.

frøposerDe brune posene, med håndskrevne navn, har sin egen sjarm.

Chilien har lang voksetid, og vil ha det varmt og godt når de skal spire. Nå står de første små pottene på hylla over radiatoren i stua, så det er viktig å passe på at de ikke tørker ut.

Jeg pleier å ta vare på plastpottene år etter år og stable dem i små tårn. Da er de enkle å oppbevare. Plastformene de er satt i har rommet kjøttstykker fra butikken. Jeg vasker noen gjennom vinteren og bruker dem til dette formålet inne, da de ikke tart så stor plass.

På innkjøpslista står det nå ny merkepenn og mer jord til å så i. Planen er at jeg skal varme opp drivhuset i uka som kommer og ta en rundtvask med såpe og vann til helga. Da er vi i gang.

Det finnes en uendelighet av chilisorter, fra de helt milde til krutt. Vi pleier å holde oss til den snillere del av skalaen.

Nå har jeg sådd:

Chili ‘Anaheim’
Capsicum annuum
’Anaheim’ er en stor, kødfyldt chili, der hører til blandt de mere milde. Modner fra grøn til rød og bliver stærkere, som farven skifter.

Chili ‘Black Pearl’
Capsicum annuum
’Black Pearl’ får små chilifrugter – som blanksorte perler, der modner til rød. Løvet er ligeledes næsten sort og frugterne er hotte! Amerikansk prisvinder.

Peber ‘Baby Chocolate Bell’
Capsicum annuum
’Baby Chocolate Bell’ giver små peberfrugter med tyk skal og en frisk, lækker og sød smag. Modner fra grøn til den skønneste chokoladebrune farve.

Tomat
‘Cherry Gardeners Delight’
Lycopersicon esculentum
‘Cherry Gardeners Delight’ en gammel, meget populær sort med dybrøde cherry tomater, der er meget søde og smagfulde. Velegnet også til at dyrke i krukke.Tomat ‘Ailsa Craig’
Lycopersicon esculentum
‘Ailsa Craig’ er en 100 år gammel skotsk tomatsort med mellemstore, meget velsmagende dybrøde tomater. Relativ tidlig sort.

Tomat ‘Tiny Tim’
Lycopersicon esculentum
‘Tiny Tim’ er en lav busktomat, som bærer massevis af bittesmå, meget smagfulde tomater, der modner til en dyb rød farve

I keramikkpotta som står bakerst på bildet, har jeg fjernet løkblomstene fra jul fylt på litt ny jord og sådd en blaning av plukksalat. Eller baby leavs om du vil. Da er det bare å vente på de første spirene.

Tror jeg må finne fram noen bilder av høydepunktene i fjorårets drivhussesong mens jeg venter.

Kari K.

 

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Chili og tomater først i jorda

  1. Hei! Jeg har også sådd litt grønnsak i dag, men her ble det bare en eneste sort. Du kommer til å få valgets kvaler når du har så mange spennende sorter å velge i 🙂 Måtte de spire godt alle sammen!

  2. Tua says:

    Tusen takk for supert tips om en søt nettbutikk jeg ikke visste om 🙂 Har akkurat sendt en ordre dit, som stor kjøkkenhageentusiast var det mye artig å velge i. Lykke til med spiringa på tomat og chili. Her er planterommet fullt og jeg har enda ikke sådd tomatene…….en aldri så liten utvidelse på gang kanskje?
    Ha fine hagedager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s