Påsketur til botanisk hage og 20 minutter i tropene

botaniskhage1botaniskhage8Botanisk hage i Oslo er i ferd med å våkne etter vinterdvalen. De første rhododendronene har sprunget ut, fuglene synger og fargesterk krokus lyser opp i den værgrå plenen. Vi tok en liten påsketur for å kjenne litt på vårstemningen.

Denne dagen kom arbeidsfordelingen av seg selv. Kari kikket på alt som spirer og gror, mens Per konsentrerte seg med om fuglene. Dette avspeiler seg også i bildene.bontaniskhage4

botaniskhage3Den rosa rhododendronen heter Mjaalands elite, og er på sitt fineste nå om dagen. Vi har ikke det minste greie på disse staselige buskene, så fordelen med botanisk hage er at alt er godt merket. Så her er det enkelt å lese og lære.

En frodig trepion står i skråningen med mot fjellhagen. Selv om det er lenge til blomstreing, er den veldig dekorativ nå som den er i ferd med å rulle ut de fargesterke bladene.

botanisk2botanisk7Vi måtte selvsagt innom Victoriahuset, som sto ferdig i 1876. Etter å ha gått gjennom to dører, hadde vi tatt turen fra kjølig vårluft til varmt, fuktig tropeklima. Objektivet dugget, det ble klamt under jakka, og hva i all verden skulle vi med skjerf på besøk hos noen av klodens mest eksotiske planter?

botaniskhage2Den gule orkideen er en marisko fra sørlige breddegrader. Den røde, som ser ut som den svever gjennom jungelen, er en gloriosa superba. Denne klatreren blir også kalt flammelilje, selv om det ikke er en lilje. Men det ser nesten ut som om kronbladene har tatt fyr.

Med det store mangfoldet av trær og planter som finnes i Botanisk hage, er det gode livsvilkår for fugler nettopp her.

Botanisk-hage-4

Tyrkerdue

Siden museet startet å registrere artsobservasjoner i 1977, er det observert over 90 ulike arter i Botanisk hage.

Botanisk-hage-7

Bydue

Botanisk-hage-6Vi så ikke mindre enn tre ulike duer på vår påsketur. Den første som dukket opp, var en bydue, som etter hvert fikk selskap av en mindre tyrkerdue. Vi  ble også litt skremt av den større ringdua, der den kom flaksende ned mot oss gjennom et lite villniss av nakne vårgreiner.

Botanisk-hage-3

Spettmeis

Vi tar også med med bilde av en spettmeis i en veldig artstypisk positur. Spettmeisen er nemlig den eneste fugler i Norge som klatrer trestammen nedover med hodet først.

Botanisk-hage-2

Ringdue

I tillegg så vi både kråke,pilfink, gråspurv, grønnfink og bokfink, men skal ikke trøtte dere ut med bilder av alle.

 

Botanisk-hage-1

Gråtrost

 

Derimot et lite bilde av en gråspurv som sitter på greinen sin og titter ut over den vårlige parken, det må vi ha med.

Ut over våren skjer det mye spennende i Botanisk hage. Allerede 12. april kan du være med på en guidet rundtur blant alle de originale benkene som kom til hagen i jubileumsåret i fjor.

Onsdag 15. april kan du være med å bygge insekthotell, mens det om kvelden onsdag 22. april er magnoliatur, og søndag 26. april kan du lære mer om kompostering.

botaniskhage9Onsdag 6. maier det kveldsvandring gjennom pileskulpturene i pileparken.

Søndagen etter, 10.mai, blir er det fuglemorgen, sammen med andre morgenfugler på to bein. Samme dag kan du besøke fjellet i lavlandet, det vil si en vandring i den anlagte fjellhagen.

31. mai arrangeres det tradisjonelle vårtreffet i Botanisk hage.

Det skjer også mye utover sommeren og høsten, og det kan du lese mer om på hjemmesiden deres.

Per og Kari

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage. Bookmark the permalink.

2 Responses to Påsketur til botanisk hage og 20 minutter i tropene

  1. connie leira says:

    Så deilig å benytte påskedager på en så fornuftig aktivitet 🙂 blomstra den rhododendroen ute i friluft no ? det er min favorittblomst og jeg har etterhvert mange i hagen,men ingen er i nærheten av å blomstre no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s