Kjøkkenhage: Nå klargjør vi og dekker bedene med løv og kompost

hagevårarbeid1Forarbeidet er viktig for å få så god jord som mulig i kjøkkenhagen, og her er det like greit å begynne tidlig på sesongen for å få prosessen i gang. Vi har så god plass at vi har droppet alt som heter pallekarmer, og dyrker på friland.

hagevårarbeid2Bedene er bygget opp en del, og etter at avlingen ble høstet, har jorda fått ligge i fred. Nå er tida kommet for å tilføre ny næring. På eiendommen har vi tre store bjørketrær og ei eik, så det er løv nok å ta av på denne årstiden. Og pleier du å lure på hvordan du skal kvitte deg med det du raker opp, så er det utmerket å bruke de gamle bladene til jordforbedring og kompost.

hagevårarbeid.3Vi har kjørt flere trillebårlass med løv til kjøkkenhagen og spredd bladene i et luftig lag over bedene. Over er det lagt feit, fin kompost, fra gamlehaugen vi nå spar ut. Den blir blandet inn litt forsiktig. Nå skal dette få godgjøre ved hjelp av meitemark og mikroorganismer seg slik at prosessen kommer igang. Til slutt vil grønnsakbedene bli gjødslet opp med kukompost, og så er det bare å vente til det blir varmt nok til å så og plante.

Salat, gulrøtter, reddiker og spinat kommer først i jorda. Så går det slag i slag. Spuash og gresskar må ikke ut før all fare for frost er over i slutten av mai, og bønnene spirer ikke før “heggen blomstrer” og det er sommer i luften.

Kari K.

Foto: Per og Kari

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kjøkkenhage: Nå klargjør vi og dekker bedene med løv og kompost

 1. connie leira says:

  ja nå lærte jeg noe nytt 🙂 ser jo helt hærlig ut.Vi må nok rake ihop løvet om høsten ellers reiser det med vinden,men da går det vel å legge det i grønnsakshagen.I morgen skal eg på rehab og være der i 4 uker så min grønnsakshage får vente,når jeg kommer hjem kan jeg vel starte noen frø som squash inne i drivhuset :)ha en fin dag og kos dokke med hagearbeidet

 2. Marianne Moe says:

  Takk for nyttig tips om jordforbedring. Vi anlegger kjøkkenhage i år og kommer til å kjøpe jord, som vi må berike med bla. Naturgjødsel. Lurer på om dere kan tipse o. en lokal produsent her i Ski hvor man kan få kjøpt kugjødsel/hestegjødsel? Hilsen Marianne

  • perogkari says:

   Det er ikke så mange med ku i Ski, og her tror jeg alle bruker egen gjødsel. Hester er det mange flere av. Vet ikke om noen selger gjødsel, men det er ikke farlig å spørre. Vi har kjøpt litt kugjødsel ferdig fra hagesenter og fått litt hønegjødsel hos folk vi kjenner. Den har vi bladet med komposten i hagen.

 3. Marianne Moe says:

  Det skader ikke spørre nei. Tok en telefon og nå får vi hente så mye hestemøkk vi vil fra en rideskole her i Ski ;)Den blander vi med kjøpejord og egen kompost så satser vi på at det gjør susen. Takk for svar!”)

 4. Åshild says:

  Her var det mye å lære. Jeg har nok ikke vært flink nok til å gjødsle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s