Blomsterertene har fått en lun start innendørs

Erteblomst-2Ingen sommer uten erteblomster (lathyrus odoratus), og i år har jeg satset friskt. Åtte forskjellige slags frø er på plass i dorullkjernene, og nå er det bare å håpe på god spiring. Det går også fint å så frøene ute i potter eller bed når det er blitt varmere i været. Men da kommer de betydelig senere i blomst, og blir det en regnværsperiode, er det fare for at frøene kan råtne.

erteblomsthøstErteblomstene har fulgt meg siden barndommen. Mor pleide å så en rad ved siden av kjøkkeninngangen. De var i lilla, blått, rosa og andre lyse og lette farger. Når de foldet seg ut danset de som sommerfugler, opp etter hyssigen som var strukket opp langs veggen og festet med små spiker. Men det jeg husker aller best var den vidunderlige lukten. Derfor pleier jeg å sjekke at flertallet av dem jeg sår også lukter godt, og i år har jeg til og med skafet en blanding av gamle sorter, for å være helt sikker.

Min erfaring at det enkleste er å så blomsterertene i dorullkjerner.

Mer om å så blomsterertere.

Plantene er skjøre og har lange røtter, så på denne måten er det enkelt å plante dem videre. Men jeg skal innrømme at det tar litt tid når du skal dytte jord ned i 64 papphylser og passe på at du verken søler for mye eller jorda tyter ut i andre enden. Jeg har lagt to til tre frø i hver og dekket med en cemtimeter jord.Erteblomst-1

Frøene til blomsterertene skal ligge i bløt et døgn. Da ser du ofte en lite kime til spiring. Noen anbefaler også å legge dem over på et fuktig kjøkkenpapir for å se at det er liv, og for å vekke de sovende, kan du gni forsiktig med sandpapir. Det siste har jeg ikke testet.

Har du flere sorter og farger, anbefaler jeg å merke. Du kan enten skrive rett på dorullkjernene, eller sette på klistrelapper. Vil du heller ha deg en real fargeoverraskelse, så la det stå til.

nimbusI år jeg kjøpt fire pakker fra Camilla Plums  frø fra Fuglebjerggaarden i Danmark. Utvalget er godt og servicen rask. Det er lyseblå “Flora Norton”, oransje “Henry Eckford”, guloransj “Belinensis” pluss blandingen av gamle sorter. Fra norske Garden living har jeg favoritten “Nimbus” (bildet til høyre) , som har mørklilla spetter på lys bunn.  Den har jeg hatt tidligere, men i fjor var jeg for sent ute så det var utsolgt. “Evening glow” er et nytt bekjentskap i oransj-rosa på kremfarget bunn. Fra svenske Impecta har jeg fått “Black Knight”, mens “Lisa Maria” er kjøpt inn i England, og skal være plummefarget på sølvbunn.

Nå i første omgang er det bare å følge med på brettet, vanne lett i dorullkjernene og håpe på at så mange som mulig spirer inne i romtemperatur. Når småplantene har fått to bladpar toppes de, så plantene ikke blir så tynne og strantet.

Kari K.

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Blomsterertene har fått en lun start innendørs

  1. Pingback: Erteblomstene er en glede for sansene | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s