Livlig froskeliv i Tømmerholtjern i Østmarka

frosk2I månedskiftet april/mai pleier vi å ta noen turer opp til Tømmerholtjern i Østmarka for å se om det er noe froskeliv i tjernet. Det opplever vi som regel nettopp rundt denne tiden, litt avhengig av om våren er sen eller tidlig.

Frosk2015-4Vi har tre typer frosk i Norge. Damfrosk er kritisk truet og finnes i små mengder blant annet rundt Arendal, mens Buttsnutefrosk og Spissnutefrosk er mer vanlige, og begge artene finnes rundt Oslofjorden.

Små rumpetroll er også morsomme å se.

Begge disse artene er ganske lik hverandre. Vi tror froskene vi har bilder av er buttsnutefrosk, som er den aller vanligste, men vi tror at vi i tillegg til kvekkingen fra buttsnutefroskene også hørte raske serier med klukkende «wo’uk», som er lokkelyden til den noe mer sjeldne spissnutefrosken. Derfor kan vi ikke utelukke at begge artene finnes rundt Tømmerholtjern.

 

Frosk2015-3frosk3Hvis noen som leser dette har mer kunnskap, tar vi gjerne imot korrigeringer og innspill. Noen froskeeksperter er vi såvisst ikke, men vi synes det er fascinerende når froskene trekker ned mot dammer og små tjern like etter at isen er gått og begynner å gyte. Da formelig koker det i vannet.

Frosk2015-2De fleste froskene lever mellom 100 og 500 meter fra vannet. Hver vår går de ned for å gyte, og da går de ned i det samme vannet der de ble klekket. Når eggene er lagt, forlater både hunnene og hannene dammen.

Vi har opplevd at tjernet har gått fra å koke av frosk i løpet av kort tid er blitt helt stille og «tomt», og at det litt senefe har svømt masse rumpetroll rundt ved bredden. Men i år traff vi, og fant frosk som var i gang med gytingen. Kari har tatt bildene av frosk i vannflaten, mens Per hadde med seg et vanntett kamera, og hadde som mål å få bilder av froskene under vann.

frosk1Noen frosker forsvant lynkvikt når hånden og kameraet ble senket forsiktig ned i vannet, mens noen faktisk ble så nysgjerrige at de svømte bort for å snuse på det og finne ut hva dette var for noe rart.

Kari og Per

Advertisements
This entry was posted in Foto, Ut i naturen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Livlig froskeliv i Tømmerholtjern i Østmarka

  1. connie leira says:

    fantastiske bilder 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s