Kortgått mat: Spissmorkel er veldig godt til stekt torsk

spissmorkel1For noen dager siden gikk det opp for meg at vi har feid ned hundrevis av spissmorkel med gressklipperen de siste årene. Hvis vi regner om til kilopris for tørket morkel, så har vi brutalt ødelagt en formue i ren uvitenhet.

Kollega Jane fortalte at hun skulle ut på leting etter spissmorkel, og noen dager senere kom det en gledesstrålende melding på facebook om at hun hadde funnet vårsoppen mellom hagehellene. Det var da vi så litt nærmere på bildene, og Per fant ut at han for få minutter siden hadde dyttet ned seks lignende sopp med gressklipperen. Redningsaksjonen begynte. Bortsett fra et par små skrammer i overflaten, lå soppen like fin under epletreet.

Vi har god trening i å sjekke kjennetegn på sopp, og etter å ha lest grundig i to bøker var det ingen tvil. Dette var den velsmakende spissmorkelen med brunbeige lue, lavtgående lister og lave tverrforbindelser, som det heter på fagspråket. Toppen er spiss, og hele soppen har et hulrom på innsiden. Soppen er merket med tre stjerner som meget god matsopp. Sjekk alle kjennetegn, så du ikke forveksler den med sandmorkel.

spissmorlel2På menyen denne dagen sto stekt torskefilet, så dette måtte la seg kombinere. Spissmorkelen ble først stekt på middels varme i godt smør, saltet og pepret. Soppen ble så tatt ut av panna, temperaturen skrudd opp litt og så ble torsken stekt raskt i det samme smøret, på en side. Temperaturen ble så skrudd helt ned, fisken ble snudd og spissmorkelen fikk varme seg i pannen igjen. Noen sitrondråper, lettkokt gulrot og nybakt horn. Og vips så hadde vi et utsøkt måltid.

Spissmorkelen har en mild og fin smak som egner seg godt til hvit fisk. Den er en av de få spiselige vårsoppene, og kommer gjerne i begynnelsen av mai og fram mot St. Hans. Det blir sagt at den liker seg på kvist og bark, men hos oss poppet den opp fra gressbakken nede i hagen, og nå heier vi på flere. Da skal den kuttes med kniv; ikke gressklipper.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat, Ut i naturen and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kortgått mat: Spissmorkel er veldig godt til stekt torsk

  1. connie leira says:

    så spennende da.Jeg plukker også sopp og første gang med en ny sort er det spenning i luften,vil jo ikke forgifte noen :))

  2. Pingback: Kortgått mat: Hagen er vårt nærmeste soppsted | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s