Vi kan hjelpe de nyttige humlene

Humler-10Her er en humle i ferd med å fly inn på en vårerteknapp (Lathyrus vernus). Dette er vårstaude, og en av mange gode humlehjelpere du kan plante i hagen.

Humler-11Kanskje flere ble inspirert hvis de så den fantastiske humledokumentaren som gikk på NRK søndag kveld (24. mai). Vi skal ikke skryte på oss masse kunnskap om humlene, men er veldig fascinert av disse nyttige dyra. Vi har mange summende rundt i hagen, og sammen med biene sørger de for at vi hver høst har godt med epler, plommer, solbær, bringebær.

Ifølge dokumentaren er humlene fem ganger så effektive som biene når det gjelder å pollinere frukt og bærplantene våre, så da må vi forsøke å gi litt tilbake og ta vare på dem.

I fjor hadde vi også et humlebol i hagen, mellom den gamle og den nye komposten.

humlefruktblomstVi har ikke bygget eller kjøpt noe menneskeskapt humlebol, men satser i stedet på at det finnes naturlige steder på eller rundt eiendommen som egner seg. Derimot prøver vi å ha planter og trær som gjør at humlene trives.

Humler-12Vårerteknapp er en slik plante, sammen med blant andre akeleie, bergmynte, Dalia, gullris, lavendel, lupin, revebjelle, selje, solhatt, tyrihjelm, vendelrot for å nevne noen. Spesielt arter som blomstrer tidlig om våren er viktig for den unge humledronningen for at hun skal få i seg næring og få krefter til å etablere årets humlebol.

Du kan se den fantastiske humledokumentaren på nrk.no. Den blir liggende tilgjengelig på nett-TV fram til 24. juni.

Organisasjonen Summende Hager har en egen facebook-side med mye informasjon.  På siden www.summendehager.no ligger også en liste med humlevennlige planter. Og på nettsiden La Humla suse finnes det mye informasjon om hvordan du lager humlebol, tider og steder for humlevandringer i Botanisk hage og andre steder, og mye annet.

Tor Bollingmo har skrevet en bok om Norges humler, der han har samlet masse faktainformasjon om alle våre humleslag. Boka brukes som oppslagsverk og som en «humleskole».

Per

Foto: Per og Kari

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s