Yrende fugleliv og smånøstene klekkes ved Østensjøvannet

svaneøst3Du trenger ikke stå eller sitte lenge ved Østensjøvannet sør i Oslo før du har lært noe nytt om fuglelivet. Ikke visste jeg at de knøttsmå svaneungene tok ferge under mammas beskyttende vinger når det ble for utrygt på de første svømmeturene. Men at hettemåkene får hetta for det meste, kunne jeg jo ha tenkt meg.

svaneøst2Østensjøvannet er kjent for sitt mangfoldige fugleliv, og tar du turen dit en fin helgedag, må du regne med at du ikke er alene. Søndag blir det litt ekstra. Da inviterer norsk ornitologisk forening til Fuglenes dag, med foredrag, kurs og turer. Dette er et samarbeid med blant annet Østendsjøvannets venner, og programmet er tilpasset både barn og voksne. Du kan også få et minikurs i fuglefotografering sammen med naturfotograf Baard Næss.

Da jeg tok turen til Østensjøvannet en helt vanlig ettermiddag var det ikke så folksomt langs vannkanten, og fuglene der har god trening i å leve sitt eget liv også med tilskuere. Grågås og canadagås er rikelig representert, så det kan være lurt å ta på støvler. Hvis du vil ta runden, så er det en tur på cirka fire kilometer på god sti rundt vannet.

toppdykkerDette er tiden da ungene klekkes. Et staselig svanepar hadde akkurat fått seks fine nøster, mens andre lå på redet og ruget. Det samme gjørde flere staselige toppdykkere (bildet over), som jeg personlig synes er noen av de vakreste fuglene du finner ved ferskvann.

sothøneungeNoen artige små skapninger er ungene til sothøna. Selv om foreldrene er svarte og hvite, så har avkommet et nesten selvlysende oransje hode, med stri piggete sveis. Det ene kullet jeg så var så store at de hadde begynt å finne seg mat på egenhånd, men det så ut som de likte seg ekstra godt nær foreldrene kom med litt grønn føde.

sothønehettemåkerøstHettemåkene har fått ryddet sin egen holme i vannet. De liker å ha god oversikt over hekkeplassen. Og dette er noen pussige skapninger, som ofte herjer rundt.

Men hva disse to tenker på er ikke godt å si. Kanskje : – Her du sett egget? – Det ligger et bak deg også!

stokkand1Det er også noe eget med ender. De vralter rundt som om de er med i en tegneserie, og det er lite som kan måle seg opp mot fargespillet i fjærdrakten til fru stokkand.

Det artige med steder som Østensjøvann er at når du kommer tilbake har fugleungene vokst til og det utspiller seg en helt anne historie.

Tekst og foto: Kari K.stokkand2

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Fugler, Ut i naturen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s