Mørk granskuddsirup til vafler og desserter

granskuddsirup3Fargen er dyp rødbrun, og smaken er søt, frisk og syrlig på en gang. Granskuddsirupen ble som naturens egen karamell etter mange timer på svak varme.

granskudd2Nå er granskuddene myke og lysegrønne, og smaken så mild som en vårskog i mai. Det er da de må plukkes. Venter du for lenge, sitter du igjen med stive barnåler og en skarp eim av kvae.

Det er flere måter å lage granskuddsirup på. Noen velger å gjøre det raskt og få en lys, lett sirup. Denne er av det fyldigere slaget.

Granskuddpesto er også å anbefale.

granskudd1Jeg plukket rundt to liter fine granskudd, la dem over i en stålkjele og fylte på vann til det dekket godt. Så sto massen over svak varme og småkokte et par timer. Hadde du ventet deg vårgrønt vann, så vil du oppdage at det blir brungult.

Sil vesken gjennom et dørslag og kast  granskuddene. Nå er tiden kommet for å måle opp granvæsken. Tilsett 8-9 desiliter sukker per liter du har. Sett kjelen på ovnen igjen over svak varme og la det hele syde noen timer til du har mørk, seig sirup. Husk å røre av og til, og vær forsiktig med varmen så ikke sukkeret svir seg. Tenk også på at sirupen blir litt tykkere når den blir kald, så gi deg i tide, så den kke stivner helt. Fyll granskuddsirupen på rengjorte, varme glass eller flasker.

granskuddsirupvaffelVi har testet vår sirup til nystekte vafler med rømme. Og alt tyder på at den vil være utmerket til pannekaker, bakverk, desserter, eller som en spennende søtsmak i teen.

Jeg leser i boken “Matsprell fra naturens verden” at granskudd kan både tørkes og fryses til sendere bruk.

Forsøket var så vellykket at det neste ble en granskuddlemonade med sitron.

Kari K.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Mørk granskuddsirup til vafler og desserter

 1. Rita Nordahl says:

  Så spennende. Jeg har aldrig hørt om granskuddsirup før. Utrolig hva man kan spise. Desverre er jeg ikke i umiddelbar nærhet til altfor mange grantrær, men det høres ikke vanskelig ut. http://ritasfryd.blogspot.no

 2. Prøvde i går, ser ut som den har stivnet helt inni flaskene? Er det riktig at den ikke er rennende lenger i det hele tatt? Hva har jeg gjort galt mon tro – kokt for lenge – for lite vann???

  • perogkari says:

   Da har du nok kokt for lenge så for mye av vannet har fordampet. Klarer du å løse den opp igjen ved å varme flaskene, helle den av og ha i litt mer vann? Da min var ferdig var den godt flytende, og så blir den litt seigere kald. Kari K.

 3. Pingback: Granskudd-lemonade med sitron etter svensk oppskrift | perogkari

 4. Pingback: De 10 beste oppskriftene mine på mat av ville vekster | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s