Tre veldig gode grunner til å ha grasløk i hagen

gressløkGrasløken (Allium schoenoprasum) er ingen prangende plante når den strekker seg opp av jorda, og du må se godt etter for å sjekke om det bare er gress som gror. Men det er så mange fordeler med denne tradisjonelle løkurten, at det er umulig å være den for uten.

Nesten hver dag tar jeg turen gjennom hagen for å klippe av noen friske tuster med grasløk til å ha i maten. Den er utmerket i eggerøre og andre sommerretter og gir en lett, fin løksmak til friske salater. Du kan også enkelt gi en brødskive med tomat og agurk et grønt løkløft, og det ser delikat ut. Her er det bare å bruke fantasien.

En annen grunn til å dyrke grasløk er de flotte, lilla blomstene. De står der som runde, lubne baller, og disse kan du også plukke fra hverandre og drysse i salaten eller grønnsakgratengen. Jeg har også sett gressløk brukt som kantplante i blomsterbed med mye vintergrønt. Det er et flott syn når de omkranses av de fargesterke løkblomstene.

Tredje grunnen til å dyrke grasløk er at humlene elsker den. Når blomstringen starter, surrer de rundt og finner seg godt til rette for å samle nektar.

Grasløken er en nøysom evighetsplante. Du må bestemme deg for hvor den skal stå, og så kommer den igjen år etter år og tua vokser seg stor og kraftig. Har du rikelig, er det bare å klippe. Likevel blir det nok til både deg og humlene. Men da må du la det få komme noen blomster.

I vår kjøpte jeg en pakke grasløkfrø som jeg sådde i potter. Denne er nå plantet ut sammen med den jeg hadde fra før. Du kan også kjøpe en potte i hagesenteret. Du kan godt dyrke den i en krukke på terrassen, men den er enklere å overvintre, hvis den er plantet ute i jorda.

Tekst og foto: Kari K.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Tre veldig gode grunner til å ha grasløk i hagen

  1. Tua says:

    Prøv å bytte ut basilikum med gressløk når du lager pesto, det er sååå godt .)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s