Det har poppet opp en sjampinjong på komposten

sjampinjongI hagen vår pleier det å komme forskjellig slags sopp hele sesongen. I vår startet det med spissmorkel under elpetrærne i begynnelsen av mai, og nå står det en kjekk sjampinjong mellom små squash, gresskar og georginer, midt i komposthaugen. Jeg oppdaget den sent, så den er blitt litt sliten i kantene. Nå heier vi på at det kommer flere.

Sjampingjonger i og ved komposten er ikke noe nytt fenomen, og det har seg nok slik at de er halvtamme. I flere årt har vi gjort det til en vane å kaste avfall fra soppsanking ved komposten. Der havner også det vi har skåret av sjampinjonger som er kjøpt i butikken, og i flere år har vi fått belønning. Komposten blir jo spadd ut i bedene hver vår, så det må være nye sporer som gir liv til soppen.sopppåplenen

Her har du fjorårets sjampinjonger.

Jeg gjentar også advarselen. Små sjampinjonger kan lett forveksles med svært giftig, hvit flueopp. Så forhør deg godt og IKKE ta noen sjanser.

Vi har også en liten samling med andre lyse skivesopp i enga vår nå, men jeg er ikke sikker på hva det er, så dette må jeg finne ut.

Med god hjelp fra facebooksiden “Vi som liker sopp” og en sjekk i boka “Sopp i Norden”, så må dette være en sommertraktsopp. Riktig pen, der sen står i graset, men ikke egnet til mat.

Kari K.

 

This entry was posted in Hage, Kortgått mat, Ut i naturen and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s