Kjære Else med hilsen fra mama- og paparazzi

razzi2razzi5Du var rask i replikken, Else. Vi hadde ikke vært lenge sammen på rundturen i USA før du på sjarmerende dansk ga oss tilnavnet mama- og paparazzi. Først forsto vi ikke helt hvorfor. Vi er vant til å ha kameraet som en del av påkledningen enten vi rusler i hagen eller drar på ferie. Men det siste Per vil gjøre er å snike rundt i buskene for å få bilde av en kjendis, og han liker seg best der naturen er motivet. Nå skal det sies at Kari godt kan jakte litt med kameraet på totalt ukjente mennesker og la det stå til.

razzi3Men kjære Else, for å vise at vi også gjorde en innsats for å leve opp til tilnavnene du ga oss, presenterer vi her noen bilder i razzistil. Kriteriene for utvelgelsen er at alle motivene er funnet i farten, og vi har ikke bedt om lov. Nå skal det også sies at vi har aldri gjemt oss, og som oftest har vi fått et anerkjennende smil tilbake fra personene på bildet.

razzi4razzi7Der det er folk er det motiver, enten det er på en kafe, torg, trikken eller samlet rundt severdigheter for turister. Paret på bildet øverst sitter og bestiller mat på en av San Franciscos mer spesielle burgersjapper, som lå rett ved der vi bodde nær Union Square. De har funnet seg godt til rette, mens trioen på toppen av Grand Canyon ikke er villmarkens sønner og døtre. De to damene som tar seg en rast, er på vei opp til de nærmeste fossefallene i Yosemite.

razzi6Du kan også oppnå rask kontakt ved å være litt mamarazzi. Da konduktøren på den berømte trikken i San Francisco oppdaget kameraet noen desimeter fra fjeset sitt, åpnet det snakkekranen, og jeg fikk førstehånds guide ned mot havnen. Her var Chinatown til høyre, skulle jeg leie sykkel måtte jeg gjøre det litt oppe i byen der det var mye billigere, skolebarna hadde førsterett på trikken, til vestre lå byens mest svingete gate, han var vokst opp i sentrum, men nå var det så dyrt der at familien hadde flyttet ut, men det tok tid å pendle. Og der var vi framme.razzi

razzi1razzia8Langs stranden i San Francisco jogger og triller motivene forbi. Per mener at jeg er på mitt aller frekkeste når jeg tar bilde på en kafe der mannen og hunden spiser av samme tallerken. Men jeg ble nok minst like fascinert av mannen på busssen med flosshatt, feiekost og en flaske øl. Paret ved inngangen til baren er kanskje det som mest ligner på ekte mamarazzi.

Og herved gir jeg ordet til Per.

Det som skiller oss fra de ekte paparazziene er at vi aldri jakter på bilder av kjente mennesker, for så å forsøke å selge bildene til høystbydende sladreblad.

pappa-razzi-5Det vi driver med er mer det som kalles «gatefoto», å fange en situasjon med vanlige mennesker – gjerne mens de holder på med noe helt hverdagslig. Eller når situasjonen gir en scene som med et skråblikk ser morsomt eller litt pussig ut. for eksempel der damen med hatt poserer foran Horseshoe Bend, mens to andre turister, som har dratt med seg parasollen på fottur, følger med.

pappa-razzi-3Dette er en type fotografering som blant andre Henry Cartier Bresson og Martin Parr har opphøyet til kunst.

pappa-razzi-2Det er ikke så mye som skal til for å bli et motiv som fanger interessen: En vandrer som hviler seg i skyggen av et tre i Yosomite, eller bestemor som har med seg barnebarnet i Golden Gate Park i San Francisco.

pappa-razzi-1Noe annet som har fascinert meg (Per) lenge er motiver der andre mennesker tar bilder av hverandre. I tillegg har det blitt veldig morsomt å lete etter motiver der folk tar selfies, i dette tilfellet ved Lombard Street i San Francisco, den bratte og svingete gaten som er så spesiell at den er bitt en turistattraksjon. Og må jo folk ta bilde av seg selv foran den!

Vi er veldig restriktive med hva vi publiserer av slike bilder, men siden du, Else, var så munnrapp og ga oss et morsomt navn, så syntes vi at vi måtte gi deg litt tilbake.

Så dette er til deg! Med vennlig hilsen Mama og Papa Razzi!

Kari og Per

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kjære Else med hilsen fra mama- og paparazzi

  1. Pingback: Gatelangs i Quitos fargerike strøk | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s