Ecuador: På sykkel ned fra vulkanen Cotopaxi

Cotopaxi-2Turen vår i Andesfjellene strartet på heftigste vis. Første dagen ble vi fraktet opp langs siden på vulkanen Cotopaxi (5897 m), lesset av syklene i stiv kuling på ca. 4600 meter, og satte utfor på svingete veier av stein og løsgrus.

Cotopaxi-4Vi famlet litt og var usikre i starten. Men etter hvert ble vi bedre kjent med terrengsyklene og mer vant med veien, og da kunne vi suse avgårde i god fart, mens løsgrusen sprutet.

Men høyder over 4000 meter er på grensen til ekstremt, og når sykkelturen nedover gikk over til flatere partier og til og med noen oppoverbakker, tok det ikke lange tiden før vi hev etter pusten og kreftene fort tok slutt.Cotopaxi-3Det skulle ikke store stigningen til før mange av oss rett og slett gikk av syklene og trillet.

Cotopaxi-1Men etter å ha svingt av grusveien og inn på mer rolige stier, og når vi avpasset anstrengelsene etter evne og manglende akklimatisering, kunne vi også nyte det fantastiske slettelandskapet i Cotopaxi nasjonalpark, et område på 334 kvadratkilometer to timers kjøring sørover fra hovedstaden Quito, med selve vulkanen som et naturlig høydepunkt – bokstavelig talt.

cotopaxihestercotopaxiblomstHer er et yrende fugleliv, med mange ulike arter. Blant annet kan du være heldig å se verdens største kondor, Andeskondoren med et vingespenn på over tre meter.

cotopaxiperI tillegg kan du møte på flokker av villhester som får lov å beite i fred og ro, og her finnes også mange sjeldne planter, blant annet chuquiragua (bildet til venstre), som er en typisk andesplante som kan vokse i over 3000 meters høyde. Den er regnet som sårbar, og kan brukes medisinsk, blant annet til sårbehandling.

Det påstås også at du skal kunne møte mer eksotiske (og farlige dyr) som for eksempel en puma i nasjonalparken. Men de er så sjeldne og sky at da skal du være ekstremt heldig/uheldig, litt ettersom du ser det…

TopasEcuador15Underveis tok vi oss selvsagt tid til en hyggelig lunsj, med god turmat som guiden Fernando og mekaniker og sjåfør av følgebiler, Cæsar, hadde gjort i stand til oss. Vi hadde jo tross alt ferie!

Etter hvert som vi var kommet en del høydemeter lavere, hadde også vinden løyet, og med litt varmere vær var det faktisk riktig behangelig. Selv om vi fortsatt befant oss i stor høyde, var vi heller ikke så mange mil fra ekvator.

Cotopaxi-5Til slutt noen ord om selve vulkanen. Cotopaxi er to meter høyere enn mer kjente Killimanjaro, og reiser seg opp fra landskapet på omtrent samme måte – om enn ikke like mye høyere enn området rundt.

Cotopaxi er nesten enda mer bildeskjønn, i den forstand at fjellet har en klassisk pyramideform, og er et av få fjell som kan skilte med en ekvatorial isbre på toppen. Den eneste ulempen er at fjellet som oftest er innhyllet i skyer og tåke, og vi hadde bare én dag vi kunne se toppen.

Vulkanen er aktiv, og har hatt en rekke utbrudd siden midt på 1700-tallet. Ekspertene er litt i tvil om det siste utbruddet var i 1940 eller om den også hadde et lite utbrudd i 1942. Da vi var der i begynnelsen av juli, ble det målt større aktivitet enn på lenge inne i vulkanen, og beredskapen er derfor skjerpet.

Blant annet er det nå forbud mot å ta seg til toppen, noe som har vært et populært, men svært anstrengende turistmål. Det sies at omtrent halvparten av de som prøver kommer helt opp.

Per

Foto: Kari og Per

 

This entry was posted in Reise and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s