Impulsiv sykkeltur på Pan-American Highway

Pan-american-2Noen ganger tar den barnslige iveren overhånd. Da det impulsivt ble foreslått at vi kunne sykle noen kilometer på Pan-American Highway i Ecuador, jublet både Per og jeg av glede. Det er ikke hver dag du har muligheten til å sette deg på setet og tråkke avgårde på en av verdens mest berømte veier. Ulempene tenkte vi lite på, før andre i reisefølget kom med innvendinger. Men det er klart at du kan føle deg litt liten på en voksen motorvei, med tre filer i hver retning, og du kjenner både lufttrykket og lukten når de tunglastede trailerne blåser forbi.

panamericanPan-American Highway strekker seg helt fra Prudhoe Bay i Alaska, gjennom hele USA og Sør-Amerika, til Ushuaia, helt syd i Argentina. Vi kjørte sju små kilometer av den i Cotopaxi-regionen, mellom Quito og Latacunga i Ecuador. Ideen med veiprosjektet var å binde hele Amerika sammen med en hovedvei, og den tok form på begynnelsen av 1920-tallet.

Mens vi i Norge har stor respekt for motoveier og det blir sak i avisen når noen har forvillet seg dit til fots eller på sykkel, så går det litt villere for seg der vest ved ekvator.

panamericansykkelDet første vi la merke til da vi kjørte ut på Pan-American Highway var at flere hadde lagt morgenjoggeturen sin til veiskulderen. En mann og en kvinne kappkjørte også på treningssykler. Mange stedet pilte også folk i full fart over de seks kjørefeltene, der trafikken gikk i pluss hundre, for det var langt mellom overgangene.

roseecuadorVi forlot rosehagen på pensjonatet Cuello de Luna tidlig en morgen, humpet ned grusgutua, og fikk streng beskjed av guiden vår, Fernando, om å holde oss på ei rekke når vi kom ut på motorveien. De dristigste situasjonene var når vi måtte forbi bilder som hadde stoppet på kanten, og eneste løsningen var å svinge ut i veibanen.

Dum eller eventyrlysten. Helt klart en krysning. Jeg forstår at det er verre å få en trailer på bakhjulet enn å skrubbe seg på småstein ned Cotopaxi. Men det var verd hver meter!

Per og Kari

Hovedfoto: Fernando Silva, pluss Per og Kari

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto - Sykler, Reise and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s