Det gikk greit å dyrke hvitløk og nå er den høstet

hvitløkKjøkkenhagen blir mer innholdsrik for hvert år, for det er moro å teste hva det er mulig å få til. Tre av nykommerne denne sesongen er jordskokk, havrerot og hvitløk, og løken ble høstet i går.

Noen stor avling er det ikke å snakke om, for det hele gikk litt fort. En økologisk løk vi hadde i kjøleskapet ble partert i fed, som ble satt i jorda, rett før frosten bet seg fast sist høst. Og det er som med annen løk, rota ned og toppen opp en løkhøyde (cirka fem centimeter) under overflaten. Når fedet vokser, trenger det plass, så det bør være minst 10 centimeter mellom hvert. Løs, god hagejord er det beste.

hvitløkdyrkingNår telen går og våren kommer spirer de grønne løkbladene, og du kan gjerne høste noen av dem til bruk i for eksempel som hvitløksdryss i salaten. Selve hvitløken trenger sommeren på seg, og når gresset har visnet ned er den klar for høsting. Vi fikk to store hvitløk, mens resten ble litt mindre. Alle er friske og fine.

Den første løken ble brukt i en grønnsakpai. Fedene var hvite og saftige med mild, rund smak. Nå er det snart tid for å sette ny hvitløk, og denne gangen skal jeg lete etter god setteløk og gjøre litt grundigere arbeid, så er det mulig vi kan tørke nok løk til ei flette neste sesong. Men først skal vi nyte årets avling.

Kari K.

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s