Regnskogen er verd en TV-aksjon

Regnskog-1Plutselig stopper guiden opp og fisker fram noen små maur med en pinne.

– Bullet ants, sier han. – Ikke gå for nær. De er aggressive, og bittet deres regnes som noe av det mest smertefulle du kan oppleve, omtrent som å bli skutt, derav navnet. Etterpå må du regne med minst et døgn med høy feber, oppkast og diare.

– De kryper og kravler overalt, og oppover trestammene, fortsetter han, og gjentar nok en gang: – So don’t touch anyting!

Vi har tatt poenget… Velkommen til regnskogen!

Regnskog-7Årets TV-aksjon går til Regnskogfondet og arbeidet med å redde regnskogen flere steder i verden. Pengene som samles inn skal bidra til å bevare noen av verdens største regnskogområder i Peru, Brasil, DR Kongo og Ny Guinea, og dette skal gjøres i nært samarbeid med menneskene som bor i disse områdene.

AmazonasluizVi har ikke vært i noen av disse landene, men i sommer dro vi inn i regnskogen i Equador sammen med en liten gruppe, og den svært dyktige guiden Luis (bildet). Vi besøkte Cuyabeno Wildlife Reserve, som med sine drøyt 6000 kvadratkilometer er den nest største nasjonalparken i Equador.

Her fikk vi oppleve hvilket fantastisk økosystem regnskogen representerer, og vi kan bare oppfordre dere som leser dette til å gi så det svir når dere får bøssebærere på døra førstkommende søndag.

Regnskogen er verd en TV-aksjon!

AmazonasmorgenamazonasrogelioCuyabeno ligger nordøst i Equador, helt opp mot grensen til Colombia, og lengst vest i Amazonas. Fra skysstasjonen kjørte vi en lang flatbunnet båt innover et innviklet system av små elver og vannveier fram til en liten lodge ved en ganske stor lagune. Det spesielle med denne lagunen er at den er tørr fire måneder i året – når det er tørketid. Men når regntiden setter inn, og en god periode etterpå fylles den opp og blir en liten innsjø.Amazonasmorgen2

Langs disse små elvene finnes det noen få, små lodger som tar imot turister, i tillegg til flere landsbyer der sionaindianerne holder til.

Kari-kaiman-1I elvene og i lagunen lever det blant andre kaimaner, og vår lodge hadde en som nærmest var for husdyr å regne, der den lå fredelig like ved brygga og ventet på en og annen matrest. Kari døpte den umiddelbart for Kalle, og snart hadde resten av gruppa adoptert navnet.

Dessuten oppdaget hun at den var svak for peanøtter, og litt norsk sang. Da kom den glidende ut fra buskaset i nærheten og la seg fint langs brygga. Et hyggelig bekjentskap, Kalle. Bare vi ikke kom alt for nær.

Regnskog-9Vi gikk flere turer innover i jungelen, det var klamt og varmt, men regnskogen her er ikke så tett og ugjennomtrengelig som vi har fått den beskrevet andre steder. Siden dette ikke var i tørketiden, var stiene sølete og litt sleipe å gå på. Derfor var det noen ganger en liten utfordring å ikke støtte seg på trær og busker.

Regnskog-5Klimaet inne i skogen var klamt og fuktig. Men i båten ute på elven var temperaturen behagelig mild, uten at det var for varmt eller ubehagelig fuktig.

amazonasfroskEn av grunnene til å reise inn i regnskogen, er å se dyr og fugler. Og Cuyabeno har mye å by på, som de fleste andre regnskogområder. Det skjønte vi allerede på vei inn første dagen.

AnazonasapeRegnskog-6– Turen kan ta en time eller fire. Det kommer litt an på hva vi ser underveis, sa guiden vår Luis, og vi kan ikke fortsette uten å si noen ord om han, for begrepet «falkeblikk» har fått en ny betydning for oss. Uten en dyktig guide hadde vi sannsynligvis ikke sett så mye, for regnskogen er tett, og dyra er godt kamuflert.

– Der, sier han plutselig og peker. Vi blir stående og måpe. Vi ser ingenting annet enn grønt bladverk.

– Den tredje stammen fra ventstre, fire grener opp, like ved greinskillet. Der sitter en fugl, fortsetter Luis. Og vi ser og vi ser, og til slutt oppdager vi den. Det er såvidt den synes.

Regnskog-2

Slik holder vi på, enten det er slanger, edderkopper, fugler, frosker eller aper. Gang på gang lar vi oss imponere av det skarpe synet til guiden vår. Selvsagt er de godt kjent i området, de vet sånn omtrent hvor de forskjellige dyra holder til, og vet hva de skal se etter.

Men likevel…

Og om kvelden samlet han oss etter middagen i lodgen og viste bilder og fortalte om de dyra vi hadde sett i løpet av dagen.

Det er enklest å se dem fra en flatbunnet elvebåt. Veldig mange av bildene våre i denne bloggen er tatt fra båten. Men det er selvsagt spennende å gå på de smale stiene, særlig i mørket, og vite at du går der ubeskyttet sammen med en guide som har en stor kniv som sitt eneste våpen.

Regnskog-10Regnskog-11Nå var det selvsagt ikke noen stor risiko for å støte på store og farlige dyr som for eksempel en jaguar der vi var. Men det er samtidig ofte de små krypene det kan være lurt å passe seg for, blant annet bullet ants.

Luis lokker fram en diger tarantella-edderkopp fra hullet sitt, og gruppen gisper. Riktignok  er den amerikanske tarantellaen  giftig, men veldig farlig er den ikke. (I motsetning til flere av sine slektninger i Afrika og Asia som må behandles med stor forsiktighet)

– Denne, derimot, sier han litt senere og peker på en mindre og unselig bananedderkopp, – denne har i alle fall nok gift til å ta livet av et barn.

amazonassoppmaurVi får også se en parasittsopp, som lokker til seg små insekter og gjør dem til zombier som den styrer og bruker til å frakte seg rundt, før de til slutt dør fullstendig når soppen ikke lenger har bruk for dem.

regnskog-13Regnskogen er fascinerende, og noen ganger brutal, som resten av naturen.

– Nå er vi heldige, sier Luis plutselig og peker mot et tre. Der på stammen sitter en liten iguan. – Folk sier det ikke lever iguaner i regnskogen, men jeg sier at det er feil. Og her kan dere selv se, sier han fornøyd.

En morgen, rett etter frokost, kommer båtføreren vår Rogelio og lurer på om noen av oss har lyst til å være med ut i lagunen og se på en boa constrictor som ligger og fordøyer en fugl den nettopp har tatt. Selvsagt blir vi med, og får et eksklusivt nærmøte med den beryktede slangen som for anledningen ligger god og mett på en grein og titter på oss med dovent blikk.

amazonasboaAmazonasregnOpplevelsen har formelig stått i kø. Vi ha sittet i båten og sett sola gå ned i jungelen, mens den speilet seg i lagunen, vi har sett regnskogen – mystisk og trolsk – i morgentåke. Cuyabeno-området har mellom 500 og 600 ulike fuglearter, Ti ulike arter aper, slanger, frosker, edderkopper og veldig mye annet. Vi har også fått oppleve at det faktisk regner i regnskogen, vi har ligget i hyttene våre med tynne vegger og hørt hyleapene skremme andre dyr.

Og vi har hilst på hyggelig og svært bevisste siona-indianere og fått høre litt om deres syn på hvorfor de ønsker å holde sivilisasjonen på en viss avstand, selv om de på ingen måte avviser den. De har et veldig reflektert forhold til bærekraften i det de gjør, og ønsker en fornuftig balanse mellom turisme og deres opprinnelige levesett.

Regnskog-3Regnskog-4Vi er stinne av sterke, gode og litt pirrende inntrykk, og har fått en dypere forståelse av regnskogens økosystem og hvor sårbart det kan være. Vi vet at Equadors sittende president har gått til valg på at det ikke skal åpnes for oljeleting i regnskogen, men også at han har gjort seg upopulær ved at han har gått delvis tilbake på det. Presidenten har de siste årene gjort en innsats for å redusere fattigdommen i landet, blant annet ved å sørge for at flere får seg utdanning. Men dette betyr også at de offentlige utgiftene vokser, og Equadors økonomi er – i likhet med den norske – godt oljesmurt. Dette gir landets myndigheter et dilemma mellom økologisk bærekraft og utnytting av ikke fornybare naturressurser for å si det veldig forenklet og litt satt på spissen.

Regnskog-12Regnskogen er klodens naturskatt, den rommer mellom 50 og 80 prosent av jordas planter og dyr, og den forsyner oss med mat og medisiner. Men fortsatt hogges det ned enorme områder hvert år. Siden andre verdenskrig er regnskogen halvert.

Selv om arbeidet med å bevare regnskogen og gi urfolkene som bor der rettigheter til sine egne landområder, kan virke fjernt sett fra et land som Norge, som ligger like nedenfor nordpolen, så er det avgjørende viktig for å redusere naturkatastrofer og global oppvarming, og ikke minst redusere fattigdom.

Derfor gjentar vi oppfordringen: Søndag er det viktig at vi gir så det svir!

Tekst og foto: Kari og Per

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Fugler, Reise, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

3 Responses to Regnskogen er verd en TV-aksjon

  1. Tusen takk for et viktig, vakkert og nyttig innlegg!

  2. Pingback: Blant sjøløver og iguaner på Galapagos | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s