Vi har laget fuglemat i mange fasonger

fuglematen1Hjemmelaget fuglemat er blitt en del av førjulstradisjonene hjemme hos oss. Vi mater hele året, men sørger for at kosten blir mer kraftig og variert, nå som det ikke er så mye å finne ute i naturen.

Det er med fugler som med oss. Ikke alle liker å spise det samme. Derfor har vi laget en blanding etter anbefaling fra Norsk ornitologisk forening. Innholdet kan variere noe etter hva vi har best tilgang på. Denne gangen var det tilbud på hirse på Havaristen, så da ble det litt ekstra av det slaget.

fuglematverkstedFuglematen2Fuglematen3I blandingen er det solsikkefrø, lettkokte havregryn, hirse, grovhakkede mandler og rosiner. Tidligere har tørkede epler, kokkosmasse og hasselnøtter fått være med. Dette blandes med usaltet matfett, som Delfia og Flott, og erfaring viser at litt av hvert er det beste for konsistensen. Jeg styrer unna fettmed palmeolje, og det må ikke være salt.

Fremgangsmåten er enkel, selv om jobben er feit og klinete. Bland frø, gryn og de andre ingrediensene i en stor bolle eller lignende. Smelt fettet forsiktig i en kjele, men ikke la det bli for varmt. Når alt er oppløst heller du litt og litt i frøblandingen og rør det inn. Det aller enkleste er å bruke fingrene. Når du har en seig, tykk masse, godt innspurt i fett, fordeler du den i bokser og former. Her er det bare å slå seg løs.

Jeg har laget hjerter, stjerner, elg, hest og engler i pepperkakeformer. Store kakeformer egner seg godt, hvis du har en stor hage med mange fugler. Melkekartonger går fint, og “soppen” i dekorasjonen er støpt i youghurt- og rømmebeger. Strengt tatt bryr ikke fuglen seg så mye om fasongen på godsakene. Maten er prøvetestet, og det tok få minutter før den første meisen satt på hjertet.Fuglemat-1

Tekst: Kari

Foto: Per og Kari

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Vi har laget fuglemat i mange fasonger

  1. Pingback: Fuglematen falt i smak | perogkari

  2. Heidi says:

    Jeg har fått et morsomt tips om å fylle hjemmelaget fuglemat i gamle kaffekopper, og henge dem opp etter hanken! Ser morsomt ut, og fungerer bra!

  3. Pingback: Fuglemat i kopp for blåmeis og andre favoritter | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s