Musikalsk adeventskalender, dag 10: O Come All Ye Faithful med Elvis

Elvis har gitt ut mange julesanger. Den mest kjente er sannsynligvis “Blue Christmas”, men min favoritt er “O Come All Ye Faithful” – ikke minst på grunn av det mektige arrangementet og flotte koret han har med seg på denne innspillingen.

Elvis er jo mest kjent som opprørsk rocker og en av de store pionerene for et gryende ungdomsopprør på 50-tallet, skuespiller og filmsanger på 60-tallet, før han hentet fram igjen rockeren i seg i 1968, og var en av verdens aller største musikalske entertainere på 70-tallet fram til sin død 16. August 1977. Han ble bare 42 år gammel.

Det er sagt om Elvis at fornavnet hans er mer kjent på denne kloden enn noen annen persons fulle navn!

I tillegg til juleplatene, som naturlig nok har et religiøst innhold, ga Elvis også ut flere rene gospelplater. Til tross for hans image som rocker, var gospelmusikken noe han fikk et sterkt forhold til i oppveksten og en musikksjanger han satte stor pris på. Han brukte blant annet gospelmusikk som oppvarming når han var i studio for å gjøre andre typer innspillinger.

Dette var heller ikke noe han begynte med sent i karrieren. Allerede i 1957 ga han ut gospelsingelen “Peace in the Valley”.

Jeg må innrømme at gospel ikke er en sjanger jeg har spesielt store kunnskaper om, men etter å ha hørt en del på tolkningene til Elvis, våger jeg likevel påstanden om at han var en meget god – og undervurdert – gospelsanger.

Hans forhold til gospelmusikken gjorde også at han ofte brukte sanggrupper og kor knyttet til gospelmiljøet, som blant andre The Imperials som vi hører på denne innspillingen av “O Come All Ye Faithful” fra 1971.

Den ble gitt ut som B-siden på singelen “Merry Xmas Baby” samme året, og var med på LPen “Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas” som også kom i 1971.

Per

 

 

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk. Bookmark the permalink.

2 Responses to Musikalsk adeventskalender, dag 10: O Come All Ye Faithful med Elvis

  1. Tusen takk! Jeg ELSKER Elvis, og sitter akkurat nå med lytteprøve for elevene mine, der de skal kjenne igjen blant andre Elvis. JEg tror jeg skal gi dem denne som en spesiell treat når de er ferdige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s