Det er lurt å så chili tidlig

Chili_så1 Chili er ei plante det er enkelt å få til. Men skal du kunne høste avlingen før det blir for sent på høsten, lønner det seg å starte tidlig.

Chili_drivhuset2Da sola skinte i dag, begynte det å krible. Jeg vasket småpotter og fant fram jord og frøene som var til overs fra fjorårssesongen. Det viste seg å være åtte sorter. De fleste knallsterke, så jeg tar gjerne innspill på noen som er litt mildere som krydder i matrettene.

Prosessen er enkel. Åtte potter ble fylt med jord jeg har holdt frostfri i kjelleren. I hver av dem er det sådd fire-fem chilifrø. Noe av frøet har ligget en stund, så jeg vil være på den sikre siden. Gir de god uttelling, er det enkelt å potte om når plantene har vokst seg til.

Pottene er plassert i en solid plasteske det opprinnelig har vært pinnekjøtt i. Det er ganske mange matvarer som selges i lignende embalasje, og den egner seg godt for våronn i vinduskarmen.

Chili.så3chiliblack2Chilipottene har nå tatt over plassen til juleblomstene i vindusparmen. Julegleden og asaleaen hadde blomstret av, og for frøene er det perfekt å stå rett over varmeovnen, der det er rundt 24 grader. Det er viktig å holde jorda lett fuktig. Noen legger over tynn plast med luftehull. Jeg dusjer heller over vann, for ellers synes jeg jorda har lett for å mugge.

Når chilien har spiret, må plantene flyttes til et sted som er lyst og betydelig kjøligere. Rundt 15 til 18 grader pleier å være det ideelle. Når chiliplanten har fylt potten med røtter, må den pottes om. Og står det flere sammen, må de deles.

NRK Livsstil forteller her hvorfor chili er sunt.

Så gjelder det å være tålmodig. chiliplantene kan ikke flytes ut før temparatuen ute er minst åtte grader om natten. Har du drivhus, kan du være tidligere ute. I fjor fyrte vi opp vårt i begynnelsen av mars, og da var det heller ikke lenge før chilien var på plass.

chiliblack3I krypkjelleren har jeg forsøkt å overvintre noen potter med chili. Det heter seg at den skal ha det lyst å kjølig, men vi hadde dessverre ikke noe slikt å tilby, så det spørs om det har gått bra. Chiliplantene pleier bli store og staselige, og de har også fine blomster å glede seg over.

Chili finnes fra det paprikamilde til det kruttsterke, og det er hundrevis av sorter å velge i. Du må derfor lese beskrivelsen før du handler.

Her er noen av frøkatalogene du finner på nett.

I de senere årene har de fleste frøforhandlerne fått et godt utvalg med chilifrø.

Det jeg har sådd i dag er: “Nepalese Bells”, “Anaheim”, “Cayenne Long Slim”, “Hungarian hot wax”, “Espelette”, “Ancho”, “Baby chocolate bell”.Chili_drivhuset

Nå blir det snart å kikke i pottene for se se om det skjer noe der nede. Spennende tider i møte.

Kari K.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Drivhus, Hage and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Det er lurt å så chili tidlig

  1. Pingback: Tørket chilie gir hete blikk over matbordet | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s