Hos oss blir det juleroser som påskepynt

julerose1_2016Selvkontrollen kom helt ut av lage for noen dager siden. Jeg får skylde på den magiske kraften som skal være i disse blomstene, selv om det er en dårlig unnskyldning. Krukkegården i Ås hadde fått besøk av Marianne Rosten fra Gartneriet Spiren i Danmark. Hun hadde fylt store deler av plassen ved låvebroa med juleroser (Helleborus) i all verdens farger og størrelser. Jeg skulle innom bare en liten tur for å kikke og kanskje kjøpe ei plante til å ha på trappa i påsken.

julerose2_2016Der sto jeg og tråkket i snøen, mellom krukker, hagebenker og bålpanner og led valgets kvaler. Noen avgjørelser var enkle. Jeg er ingen rosa dame, så den ble med hjem bare som et bilde. Men så var det de i dypt burgunder. Hvite med fregner. De små som ligner på høstanemoner. Og en gul, fordi jeg er en av dem som liker fargen, og den gir påskestemning. Så der sto jeg lykkelig med et brett og trøstet meg med at de kan gi glede hver vår i mange år.

Her ligger snøen fortsatt tykk i hagen, så plantene som finnes der ute, slumrer fortsatt. Det har også vært friskt her om natten, så julerosene pynter opp i drivhuset. Men til helgen skal de ut og gjøre nytte for seg som påskepynt på trappa og terrassen. De står i romslige potter, og jeg skal plante dem ut når den tid kommer.

julerose5_2016Da jeg spurte Marianne Rosten om hvor julerosene helst burde stå, var svaret enkelt. “Plant dem et sted der du kan se dem blomstre på senvinteren eller tidlig på våren”. Etter hennes mening var de fleste sortene like herdige, og de hadde vokst opp i kaldt drivhus for å tåle overgangen. Vi har noen frodige eksemplarer fra før, og nå blir familien større. Ei julerose har også klart seg i kjelleren siden rett etter jul, og står nå i drivhuset sammen med de andre.

julerose3_2016Julerosen ble ansett for å ha en magisk kraft. Spesielt den varianten med hvite blomster, står det flere steder.  Denne planten kunne gjøre magikeren usynlig og beskytte dyr fra onde ånder. Så da er det bare å følge med for å se om det skjer noen under.

En annen mulighet til å treffe representanter fra Gartneriet Spirer er under Hagemessen på Lillestrøm 15.-17. april. Da er det mulig du er utstyrt med litt større motstandskraft enn meg.julerose4_2016

Tekst og foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s