Trane-tokt til Trøgstad tidlig en lørdagsmorgen

Traner-3Traner er noen pussige fugler der de spankulerer runt på sine tynne stylter. I det ene øyeblikket strekker de den lange halsen ned for å nappe til seg litt mat, og i det neste skal de hoppe og danse. Vi vet at det nå er 11200 traner samlet ved Hornborgasjøen i Sverige, og nesten like mye folk. Vi hadde ikke tenkt å sette av hele helga, så vi satte alarmen på vekking klokken halv seks i dag tidlig, og tok en tur til Trøgstad. Det er mulig noen mener vi trenger behandling, men vi fikk lønn for ikke å ligge og dra oss.

Morgentåka lettet og lyset sildret ned over jordene da vi fikk øye på de første tranene. Vi hørte også flere som kaklet høylytt i flere retninger, men de store fuglene er vare, og selv om vi i første omgang ikke gikk ut av bilen, lettet de og forsvant ut av syne.

Traner-1Derfor kjørte vi fra veien inn mot fugletårnet ved Dilleviksjøen og over til Kallaksjøen, og der ventet vi utenfor bilen, mens vi hørte hvordan tranene kaklet fra ulike kanter av vannet og jordene rundt. Denne gangen ble vi belønnet, for plutselig kom en flokk flyvende ut av morgentåka og litt til side for stedet vi ventet. Kråka ble overrasket også.

traner_trøgstadEtterpå klarte vi å ta oss forsiktig nærmere, og kunne sitte på huk bak en bakkekam og se på en flokk på pluss/minus 20 fugler en god stund, uten at de ble skremt. En flott opplevelse!

Traner-2

Tranene er sky fugler, og det er vanskelig å komme innpå dem hvis du ikke reiser til steder som er godt tilrettelagt, for eksempel Hornborgasjøen i Sverige.

Men de er veldig fascinerende, og det er flott å bare sitte og se på dem – gjerne med en god kikkert – uavhengig av hva du kommer tilbake med av bilder.

Det nederste bildet viser morgenstemning over Kallaksjøen i det lyset bryter gjennom skydekket.

Per og Kari

kallaksjøen

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Fugler, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

3 Responses to Trane-tokt til Trøgstad tidlig en lørdagsmorgen

  1. Så herlige bilder!!! Kjekt å ikke måtte dra til Sverige sammen med tusenvis av andre fotografer på en gang!

  2. Fantastiske bilder og historie om en vellykket morgentur!

  3. perogkari says:

    Tusen takk for de hyggelige kommentarene. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s