Hettemåkene er viktig for fuglelivet på Østensjøvannet

Hettemåke-1Nå er den tallrike kolonien med hettemåker i full gang med å ordne seg til på den lille øya på østsiden av Østensjøvannet. Det går livlig for seg når så mange er samlet på en gang, men nettopp disse måkene, som kan være ganske aggressive, beskytter de andre fuglene som hekker i nærheten mot felles fiender.

Hettemåke-3Hvis det skulle nærme seg en rovfugl, en rev, eller for den saks skyld en løshund, så letter en «skadron» hettemåker med skrik og skrål for å jage inntrengeren. Selvsagt gjør de dette for å beskytte seg selv, men samtidig betyr dette at toppdykkere, sivhøner og sothøner, som hekker like i nærheten, også er mye tryggere, ifølge en artikkel som er publisert på nettsiden til Østensjøvannets venner.

Letter det en stor flokk hettemåker, kan det værelurt å se opp i lufta, for måkenes atferd kan bety at det er en rovfugl i nærheten. Hettemåka er en mester i å jage rovfuglene på flukt under øredøvende spetakkel.

Uten hettemåka ville helt sikkert Østensjøvannets fugleliv vært fattigere.

måkeparring_2016Tidligere  var det  en en kjempekoloni på oppimot 1500 par som hekket ved vannet, men de siste årene har bestanden sunket noe. Men de er i full gang med kurtise, parring og redebygging, og kolinien er fortsatt ganske tallrik.

Hettemåka har ikke vært her i landet siden tidenes morgen, men veldig ny er den ikke. Ifølge Wikipedia ble den første gang registrert i Norge i 1867. I motsetning til  kanadagåsa har hettemåkene også kommet hit av seg selv.

Hettemåke-2Hettemåkene har vært i tilbakegang de siste årene i Norge, og står nå på nasjonal rødliste som sårbar art.

Per

Foto: Kari og Per

Advertisements
This entry was posted in Foto, Fugler. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s