Selja står klar når humlene våkner

humlerislorene3Vårhumle-1En av de vktigste plantene for å ta være på humlene er selje (Salix).

Den er helt avhengig av humlene for pollinering av blomstene, og derfor blomstrer de nøyaktig på samme tid som humledronningene våkner etter vinteren.

 

humleislorene1humleislorene2At selja blomster tidlig betyr livsviktig mat for humledronningen i en kritisk fase om våren. Blomstene inneholder maten de trenger for både å overleve, og pollen som de tar med til bolet sitt som mat til nyklekkede larvene som skal bli arbeidere.

Senere på våren har også de glede av seljeblomstene. Da vi denne helga besøkte et våtmarksområde en liten sykkeltur hjemmefra, kunne vi selv se og høre hvilket liv det var inni seljetrærne.

Summingen kunne høres på lang avstand, og vi tror ikke vi overdriver når vi sier at det var et tresifret antall humler (og en del bier) i seljetrærne.

Vårhumle-2Så hvis du liker å ha humleliv i hagen, og har litt plass til overs, så kan du jo vurdere å plante en seljebusk eller et lite seljetre.

Selja og humler har samarbeidet i millioner av år, og det er viktig at de får lov å fortsette dette viktige arbeidet til glede for både dem selv og alle oss andre som er avhengig av instektenes pollinering for å ha nok mat.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s