Per har bygget snurrebass i hagen

perogsnurrebassenNyskapningen i hagen heter på fagspråket en urtespiral, eller Kräuterspirale, som det står i bruksanvisningen. Men før jeg hadde skjerpet tysken, fikk den navnet snurrebass. Per har holdt på i helgen, og nå står den nesten ferdig under de blomstrende epletrærne.

Det startet egentlig under hagemessen på Lillestrøm i fjor. I ene demonstrasjonshagen sto en stor og en liten spiral montert. Vi lot oss sjarmere av patenten, ikke minst fordi vi hadde hauger av småstein etter at grunnarbeidet med drivhuset var avsluttet. Den flate pakken ble fraktet hjem og satt i kjelleren. For det var en bringebærhekk vi måtte få styr på, og det var flere oppgaver å gyve løs på, skulle vi ikke gro ned.

Denne våren var det snurrebassens tur. Den er plassert nede i hagen, på den åpne plassen mellom epletrær, bærbusker, drivhus og den ene delen av kjøkkenhagen.

snurrebassSpiralen kommer altså flatpakket, og består av mange deler og en monteringsanvisning på tysk. Heldigvis er hele monteringen godt bildelagt. Det tok litt tid å skjønne logikken, men etter å ha jobbet meg (Per) nedover fra toppen, gikk det både lettere og raskere å hekte sammen gitterne og bøye dem i riktig posisjon.

For at inner- og yttersidene i spiralen skal få noenlunde lik avstand, brukte jeg noen trebiter som jeg stakk mellom veggene før jeg begynte å fylle dem med stein. Plasten, som dekker innsiden av veggene, kommer i ett stykke i riktig lengde, men de ulike høydene må klippes til før den settes på plass med hekter.

Deretter var det bare å begynne å bære, og vi har gått mange turer. På reklamebildene er disse spiralene fylt opp med hvite, pene steiner. Sikkert noe som ville passe godt i en eller annet pitoresk landsbyhage ved middelhavet eller Provance. Men her på Langhus synes vi det passer best med norsk gråstein.

Og når vi samtidig vet at dette er stein vi har spadd opp kjøkkenhage eller kommer fra grunnarbeide til drivhuset, så kjennes det godt at den kommer til nytte på denne måten.

Hulrommet inne i spiralen er nå fylt opp med litt grov kompost, og så skal vi legge et lag med god matjord på toppen. Litt stein mangler fortsatt.

Konseptet er også at det går an å sette mer varmekjære planter i en slik spiral. Fordi stein holder lenge på varmen, vil jorda inne i spiralen ha en høyere temperatur enn utenfor. Vi har en egen urteavdeling i kjøkkenhagen og noen potter utenfor kjøkkendøra, så vi får se hva som får plass i spiralen. Det blir nok noen fargerike planter også.

Krydderhylle utenfor kjøkkendøra

Bildet avslører også at stjerneskjerm, akeleier og geranium gjør sitt beste for å erobre staudebedet til venstre. Epletrærne lurer på hva rekorden er og rabarbraen ser ut som den er dopet. Enda den aldri har fått annet enn regnvann.

Per og Kari

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Per har bygget snurrebass i hagen

  1. Pingback: Nå har vi plantet i snurrebassen | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s