Fargerik kjøkkenhage i bøtter og spann

Bøttehage1Vi kjøpte fem billige plastbøtter, og vips så hadde vi en liten kjøkkenhage i solveggen på terrassen. Det er ikke nødvendig å gjøre det vanskeligere hvis du ikke har så stor plass.

Hos oss er det plass nok. Likevel er det moro å dyrke kortgått mat til eget bruk på ulike måter, og fra terrassen er det kort vei inn til kjøkkenet. Farger hører sommeren til, så da ble det to gule bøtter, to turkise og ei knall rosa. Selv om det ikke er snakk om dyre krukker, så er forarbeidet for å få et brukbart resultat viktig.

bøttehage4Bøttene er på ti liter. Den første brutale starten var å ta drillen og lage flere små hull i bunnen, for at overflødig vann skal kunne renne ut. Ellers råtner plantene. Du kan også dunke hull med en syl.

Det kan også være bra å legge et lag med lekakuler som drenering. Bøttene ble så fylt med en god blanding av økologisk jord og kukompost. Dette er den største utgiftsposten.

https://perogkari.wordpress.com/2015/06/05/kortgatt-mat-krydderhylle-rett-utenfor-kjokkendora/

Det er klart vi kunne ha sådd salat, gulrøtter og andre småplanter, men det var fristende å dra til litt, for å få et resultat som synes. Men vi vet ennå ikke hva det er mulig å få til i ei bøtte.

bøttehage3I den ene bøtta er det satt bondebønner, og håpet er at de skal vokse seg oppover veggen. Ei tomatplante er god og ha, og jeg vil også teste om sorten tåler å stå ute. Chiliplanta fikk seg en trøkk da den måtte hilse på sol og vind ute. Den var herdet i lun skygge, men de nederste bladene ble gule, så nå ser den ut som den er oppstammet. Føste blomsten er likevel på plass.

bøttehage2Jeg er svak for dekorativ kål, og har i år sådd flere sorter grønnkål, palmekål og svartkål. Problemet når de står ute i hagen er at kålsommerfuglen fort finner veien dit og legger egg.  Nå har jeg tenkt å ha et ekstra blikk på dem som står på terrassen.

Mest fres er det i bøtta med tre settepoteter. Her fyller gresset hele toppen, og det er tid for å gi den ende litt mer jord. Sukkerertene kom sist på lass, og her dyttet vi ned noen frø som var til overs. Så får vi se hvordan det går.

I oppdrettsavdelingen i drivhuset er det mer enn nok squashplaner, så jeg har også lyst til å teste hvordan en av disse vil klare seg. Et par sinkbøtter med bulkete bunn er stuet bort i garasjen, så de må fram i lyset igjen.

Vi skal skrive litt mer om hvordan det går i bøttehagen utover sommeren.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Kortgått mat, Rock'n roll-hagen and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fargerik kjøkkenhage i bøtter og spann

  1. Nina says:

    Ang forarbeidet Kari, prøv å legg lekakulene i en strømpe før du legger den i bunnen av bøtta. Da blander ikke jord og leka seg, og du kan bruke de samme kulene neste år. Jeg bruker dessuten bleier mellom leka og jord. Geleen i bleia virker som et lite vannreservoar for plantene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s