Hyggelig sommersumming blant humlene i hagen og i skogen

humle1_2016Humler-hagen_juli-2

Det summer godt i sommerhagen om dagen. Vi forsøker å gi både humler og bier et variert tilbud, og prøver å la kløveren i plenen stå en liten stund før vi klipper. Og vi pleier å sette igjen noen kløverfelt for å være helt sikker på at det er mat å finne.

 

Humler-hagen_juli-1I bedene har vi også noen planter som definitivt ser ut som favoritter for våre summende venner. Rosa stjerneskjerm (Astrantia ‘Roma) er en staude som blomstrer lenge.

Når vi skal ut og ta nye humlebilder, er det bare å sette seg på huk i nærheten. Da går det vanligvis ikke lenge før minnebrikkene på kameraet er godt fylt opp.

Humlene jobber iherdig, og vi forstyrrer så lite som mulig. Selv om denne plutselig tittet opp, akkurat som den sa: Hva er det du glor på, kan ikke folk få spise i fred!

 

sommerfuglihagen2_2016

I tillegg til humler og bier (og veps) kommer også sommerfugler flagrende gjennom lufta og slår seg ned på planter i bedene våre, som denne Neslesommerfuglen som har slått seg ned på en Tusenstrålen (Telekia speciosa). Veldig trivelig, det også!

humle2_2016Humler er trivelig, og veldig nyttige for pollineringen av frukttrærne våre og bærbuskene, så vi koser oss veldig med å ha så mange som mulig av dem i hagen.

Det er registrert 33 arter i Norge, 25 av dem er ganske vanlige over hele landet. Men det er ikke alltid så lett for oss som ikke har jobbet så mye med å artsbestemme dem å finne ut hva slags humler de er. Så vi nøyer oss ofte med kalle dem humler, og vi trives greit med det.

I helga gikk vi en tur opp til Tømmerholtjern i Østmarka, og ved Sandbakken turiststue så vi hvordan humlene søkte seg til et felt med Rødknapp (Knautia arvensis). Vi fikk ved selvsyn se at planten er så populær blant humler som det står beskrevet. Vi kunne telle fem-seks humler på enkelte av blomstene.

sommerfugloghumleOg jammen kom det ikke en sommerfugl av perlemorvinge-slekta og ville ha en liten matbit også. Vi er slett ikke eksperter på sommerfugler, men mener dette er en Friggs Perlemorvinge.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage, Ut i naturen and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hyggelig sommersumming blant humlene i hagen og i skogen

  1. annelisestangenes says:

    Herlig innlegg med gode ord og talende bilder! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s