Grønland: Isfjorden – en spektakulær opplevelse

grønland_is2Isfjorden er ikke som andre fjorder. Den er fylt opp av isflak og isfjell, som driver sakte ut mot havet på Grønlands vestkyst.

Isfjorden-100I sommer besøkte vi områdene rundt Discobukta, og det er her den spektakulære Isfjorden (Ilulissat Kangia) brer seg ut med sine særpregede isformasjoner.  Fjorden rett i utkanten av byen Ilulisatt, er så spesiell, at den i 2004 ble ført opp på Unescos verdensarv-liste.

Egentlig er det ikke helt presist å si at isen driver sakte. Flere av isfjellene som brekker løs fra innlandsisen i bunnen av fjorden er så store at de blir stående på bunnen, og driver ikke videre før etter lang tid, når vind og vær har tæret på dem og brutt dem ned i mindre biter.

Isfjorden-101Isen som til slutt driver ut i havet, kan være over tusen år gammel.

grønland_isidunHele fjorden er dekket av is, og det er helt umulig å komme inn i fjorden med båt.

Men du kan gå flere ruter fra byen Ilulissat, som ligger ved munningen, og på høydedragene ut mot fjorden, kan du skue isen i all sin mektige prakt!

grønland_isen5Stemningen endrer seg med lys, vær og tid på døgnet. På solfylte dager glitrer det i den blåhvite isen, og maleren Kari traff (bildet øverst) hadde panoramautsikt og konsentrerte seg om å fange et kunstverk i stadig endring.

grønland_is3Fra Ilulissat kan du også melde deg på såkalte midnattscruise (som ikke varer helt til midnatt). Da kan du se de ytterste isfjellene på nært hold mens sola synker ned i havet og skaper en helt magisk stemning av mektig blåhvit is i kontrast til den varmgule solnedgangen. Det hele smeltes sakte sammen av rådisen som eventyraktig brer seg over havflaten.

Dette er rett og slett en fantastisk opplevelse.

grønland_is4Og hvis du er heldig kan du toppe den med en pukkelhval som svømmer eller blåser i nærheten av båten. Vi var se heldige å få selskap av en duo, som kan skimtes i vannskorpen, der isfjellene er blitt mørke i motlyset og sola synker i Discobukta.

Isfjorden-102Hvis du har erfaring fra kajakk, kan du også bli med på tilsvarende turer, og se alt fra et lavere standpunkt, men det prøvde ikke vi.

Neste morgen har isformasjonene der ute endret seg. Noen isflak har drevet til havs. Andre har delt seg eller tatt en tur i havnen sammen med båtene.

Vi seilte fra Ilulissat og over til Diskoøya lenger vest.  Nok en gang var vi så heldig at været, med morgentåke, ga oss en helt spesiell stemning, der små og store isfjell nærmest vokste fram i tåka, mens havhester (bildet lenger opp), gråmåker og krykkjer fulgte båten.

Vi kommer tilbake til Diskoøya senere.

grønland_is6Ilulissat, som ligger ved munningen av Isfjorden, er Grønlands tredje største by. Den har mellom fire- og fem tusen innbyggere, og næringsgrunnlaget er i hovedsak fiske og turisme. Begge deler går for tida godt, og gir byen to solide bein å stå på. Byen er også et regionalt hovedsenter for området rundt Diskobukta, og har hoteller, kafeer og butikker med god standard, og i tillegg et sykehus der pasientene kan se rett ut på de ytterste isfjellene i Isfjorden.

Den har også et stort matlager. Det hender byen blir isolert på grunn av havisen, og det hender også at værforholdene gjør det umulig å fly inn og ut. Da er det en livsnødvendighet å være hundre prosent selvforsynt i perioder.

Isfjorden-103Litt sør for byen ligger en høyde som heter Holms Bakke, med utsikt mot Isfjorden. Det er her innbyggerne i Ilulissat hilser sola velkommen etter mørketiden. Hvert år den 13. januar klokka 13 er det en tradisjon at de går til dette utsiktspunktet for å se sola stikke så vidt opp av horisonten for første gang på flere uker.

Kari og Per

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s