På fotojakt etter lynkjappe øyenstikkere

høstlibelle_kloppa2Denne helga har vi vært på jakt etter øyenstikkere, og det vi i hvert fall har erfart er at de gjerne har stukket av lenge før vi har klart å få dem i fokus med kameraene våre.

øyenstikker-2Vi har vært ved Bensekulpen på Langhus og ved Kloppa, og en av øyenstikkerne vi ønsket å få bilder av var Ski kommunes «egen» øyenstikker: Blodrød høstlibelle (Sympetrum sanguineum). Denne «fikk» kommunen av daværende miljø-og utviklingsminister Erik Solheim i 2008.

Øyenstikkeren var en truet art i 2008, og Solheim ga kommuner over hele landet ansvar for en truet art som fantes i kommunen.

Det gledelige er at Blodrød høstlibelle ikke lenger klassifiseres som en truet art. Den har vært i god framgang siden 2008, og da den norske rødlista ble oppdatert siste gang i 2015, ble denne øyenstikkeren klassifisert som livskraftig.

høstlibelle_kloppaEn veldig gledelig utvikling med andre ord.

I tillegg kom vi også hjem med bilder av alminnelig metallnymfe og blågrønn mosaikklibelle. Den siste er ganske stor, så det var den vi jobbet iherdig med å få bilder av i flukten.

Men de er jammen raske, disse øyenstikkerne, og ikke så forutsigbare i flukten heller. Som oftest var de borte fra søkeren lenge før vi klarte å få dem i fokus, så dette var veldig vanskelig!

Men da er det desto morsommere å komme hjem med et og annet brukbart resultat på minnebrikken.

Per og Kari

øyenstikker-1

Advertisements
This entry was posted in Foto, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s