Musikalsk julekalender, dag 3: Happy Xmas (war is over) med U2

U2 er bandet som ble så stort og så politisk korrekt at mange elsker å hate det! Eller som artisten Randy Newman en gang sa: Jeg var tilhenger av verdensfred – helt til U2 også ble det!

Nok om det…! Hvis vi skreller av alt rundt, er dette faktisk et veldig bra rockeband, og har vært det siden tidlig på 80-tallet. Album som «Boy» og «War» fra 1980 og 1983 og «Actung Baby» fra 1991 har legendestatus for mange. Og siden fulgte gruppa opp med mange solide utgivelser og gode enkeltlåter.

Mine favoritter er, ved siden av de nevnte, The Unforgettable Fire (1984), The Joshua Tree (1987) og All That You Can Leave Behind (2000).

Bandet har spilt flere ganger i Norge, aller først en slags promokonsert i forbindelse med albumutgivelsen av «War», og deretter en times konsert på Kalvøya i 1983. Siden fulgte konserter i Drammenshallen i 1985 og tre gigakonserter på Valle Hovin i 1993, 1997 og 2005.

Siden flere medlemmer i bandet åpent bekjenner seg til en kristen tro, ble de spurt om å spille på KFUMs landsleir i 1984, noe de takket ja til. Men arrangøren valgte til slutt et annet band. Det er ikke sikkert de som var ansvarlige for det valget ønsker å bli minnet på det i dag…

Dette opptaket er fra en TV-opptreden i 1988, og jeg er litt sjarmert av et band som på det tidspunktet er i ferd med virkelig å bli et stort verdensnavn, men som ikke tar seg mer høytidelig enn at grepene ikke alltid sitter hundre prosent og strengene ikke alltid klinger helt som de skal.

Jeg er en sånn lytter som ofte synes det uperfekte er bedre å høre på enn det perfeksjonerte og glattpolerte. Meg om det!

Til slutt noen ord om sangen: Happy Xmas (war is over) har jo legendestatus den også.

Etter at samarbeidet i The Beatles brøt sammen, ble John Lennon mer og mer politisk i alt han foretok seg. Han var en markert motstander av amerikanernes krigføring i Vietnam, og han sendte ordenen, som han hadde fått av dronning Elisabeth, tilbake i protest mot Storbritannias bidrag i krigen og i innblandingen i Biafra.

«Happy Xmas (War is Over)» er spilt inn sammen med Yoko One i 1971, og den ble gitt ut i desember samme året.

Teksten er basert på en kampanje som han og Yoko One gjennomførte i 1969, der de hang opp svære bilboards og plakater i elleve store byer med teksten «War is Over (If You Want It) Happy Christmas from John and Yoko».

Midt på 70-tallet trakk Lennon seg tilbake etter at sønnen Sean ble født. I 1980 begynte han å pusle med musikk igjen, og det gikk så bra at entusiasmen for nye musikalske prosjekter begynte å boble. Det resulterte i albumet «Double Fantasy», og allerede da det ble gitt ut var han i full gang med neste som skulle få tittelen “Milk and Honey”.

Slik gikk det aldri. Om kvelden 8. Desember 1980 ble han skutt og drept av en sinnsforvirret mann utenfor bygningen der han og Yoko Ono bodde.

Per

 

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s