Musikalsk julekalender, dag 10: Must Be Santa med Bob Dylan

I dag deles Nobelprisen i Litteratur ut i Stockholm, og i den forbindelse skal vi la en levende legende slippe til i julekalenderen.

Akkurat denne teksten er vel ikke akkurat lyrikk i nobelpris-klasse. Men samma det, pris er pris. Og det er snart jul! Og Bob Dylan er en verdig prisvinner, synes jeg.

Denne julesangen, som er skrevet av William Fredericks og Hal Moore, kom på albumet Christmas in the Heart i 2009, som var Bob Dylans 34. studioalbum.

Sangen ble første gang lansert i 1960 av Mitch Miller, og senere gjorde Tommy Steele en cover. I Dylans versjon dukker navnet på flere amerikanske presidenter opp som navn på nissens reinsdyr.

I forbindelse med lanseringen har han uttalt at han, til tross for sin jødiske bakgrunn, hadde et nært forhold til julen gjennom oppveksten. Om julemusikk generelt har han sagt at dette er et tema og sanger som alle har et personlig forhold til.

Litt spissformulert kan vi også si at albumet er en form for julegave til folk som sulter. Dylans royalty av salget i USA har gått til programmet «Feeding America», mens «United Nations’ World Food Programme» og «Crises in the UK» har fått legendens royalty fra det øvrige salget.

– Det er en tragedie at flere enn 35 milliner mennesker bare i dette landet – 12 millioner av dem er barn – går sultne til sengs og våker opp neste morgen uten å vite hvor deres neste måltid skal komme fra. Jeg står sammen med de flotte menneskene i Feeding America i håpet om at våre felles krefter kan gi litt mat og trygghet til mennesker som trenger det gjennom julehøytiden, har Bob Dylan sagt.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s